Stockholm

Stadshusbron lyfts bort

Idag vid lunchtid lyftes den gamla stadshusbron bort för att ge plats för en ny. Förberedelserna har pågått hela natten, det berättar Lasse Larsson, NCC:s chef på plats.

– Under natten har vi gjort trafikavstängningarna och slagit loss den sista delen, körfältsdelen, slagit bort asfalt och betong, säger Lasse Larsson.

Hur går det till rent tekniskt?

– Vi skär loss bron med gasol och syre och kopplar upp den med Lodbrok och lyfter bort den. Svårare än så är det inte, säger Lasse Larsson.

Vad är det som är knepigt med en sådan här operation?

– Sådant här gör vi ju nästan alla jobb vi har, det är samma procedur, men det är att vi har så knappt om tid, vi har ju bara fyra dygn på oss, säger Lasse Larsson.

Stadshusbron från 1919 är i dåligt skick och behöver bytas ut. Förberedelserna har pågått ett tag och inatt började arbetet med att skära loss bron så att det ska gå att lyfta bort den. Lyftet görs med den stora marina lyftkranen Lodbrok som sedan kör bort den 100 ton tunga gamla bron till Norr Mälarstrand. Där plockar man upp den nya bron som lyfts på plats inatt. Och trots att Lasse Larsson har varit med förr så är det ändå inte en vanlig dag på jobbet.

– Nej, idag är det ju ingen vanlig dag på jobbet, det är ju spännande, säger Lasse Larsson.