Varningsskott vid bråk utanför fest

1:16 min

Polisen sköt varningsskott utanför en festlokal i Husby i nordvästra Stockholm i går kväll. Regimtrogna eritreaner hade möte i en festlokal och utanför hade kritiker till det eritreanska styret samlats.

Festen i lokalen arrangerades av den eritreanska regimens ungdomsförbund. Ett 50-tal regimkritiker hade samlats utanför och försökte ta sig in, men nekades. Vid niotiden fick polisen ett larm om bråk i närheten.

När polisen kom till platsen blev de angripna av ett 20-tal personer som kastade flaskor och stenar, berättar Niklas Matsson, stationsbefäl vid Västerortspolisen.

– Det eskalerade till att de började kasta sten och glasflaskor mot polispatrullen. De blev så svårt trängda att de skjuter ett varningsskott, säger han.

Enligt Niklas Matsson kände poliserna sig så hotade att de till slut var tvungna att avlossa ett varningsskott.

Ingen person träffades av skottet men en person skadades i tumultet och fick föras till sjukhus.

Ingen greps under händelsen men polisen bussade iväg ett antal människor från platsen.

Fortfarande är mycket oklart om händelsen. Nyhetsbyrån TT har talat med en av de regimkritiker som omhändertogs av polisen.

Han berättar att han inte sett någon stenkastning och att bråket med polisen inte hade något med festen att göra.

– Av de handlingar jag har nu finns det en uppgift om att i vart fall de som samlades i första läget skulle vara motståndare till regimen, och att några av de som anslutit i efterhand varit andra boende bara, säger Niklas Matsson vid Västerortspolisen.