Fritidshus dyra i Stockholm

1:06 min

Om du är på jakt efter ett fritidsboende kan det löna sig att titta efter hus i andra län runt om i Mälardalen. Priserna har under de senaste tio åren fördubblats men i exempelvis Västmanland är det genomsnittliga priset på fritidsboende hälften jämfört med i Stockholm. Att priserna stiger beror bland annat på att vi vill ha högre standard, säger mäklaren Håkan Meldgaard.

– Jag tror faktiskt att standard är det som folk eftersöker. Det ska gärna finnas spoltoalett och duschmöjligheter. Vi har ett betydligt högre krav på standard idag än vi hade för tio år sedan. Man tänker sig nog kanske en jul eller ett nyår och man är nog litet kinkig när det gäller att uträtta sina behov på ett torrdass när det kanske är 25 grader kallt, säger Håkan Meldgaard.

Priserna ökar och kräsnare blir vi. I Stockholms län har priset precis som i resten av landet fördubblats de senaste tio åren. I Västmanland har det ökat med 115% och i Uppsala och Sörmlands län ligger ökningen på 90 procent.

Men trots den höga prisutvecklingen är det ändå i Västmanland du ska leta om du vill ha ett billigt fritidshus i Mälardalen. Där låg snittpriset förra året på 14400 per kvadratmeter. Därefter kom Uppsala o Sörmlands län med 17000 kronor per kvadratmeter respektive 19000 per kvadratmeter. Vill du ha sommarstuga i Stockholms län får du vara beredd på att betala nästan det dubbla, där liggersnittpriset för 2011 på 32200 per kvadratmeter.