Stockholm

Misslyckat pantbanksrån i Skärholmen

1:12 min

Tre personer har gripits misstänkta för att ha försökt spränga sig in en pantbank i Skärholmen, södra Stockholm, strax före ett. Ingen skadades vid rånet. Polisen har hittat en misstänkt bomb i närheten av pantbanken och har spärrat av området.

– Det kändes som om huset skulle ramla ihop, så jag tänkte att det är bäst att jag sitter still och väntar och ser vad som sker här, berättar Kaj Rundkvist som satt och fikade på ett café i närheten av pantbanken.

– Sedan har jag varit ute och tittat själv och sett att glasfasaden är sprängd, och tryckvågen har gått rakt över gågatan, så begravningsbyråns glasfönster är också sprängda mitt emot.

– Nu är det väldigt lugnt här, men det var en oerhört obehaglig upplevelse, säger Kaj Rundkvist. 

Det var vid 13-tiden som larmet om sprängladdningen vid en pantbank i Skärholmen kom till polisen, berättar Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

– Man har försökt ta sig in i pantbanken genom att utlösa någon form av sprängladdning. Man misslyckades med det och lämnade platsen.

– En polispatrull på väg till platsen iakttar två personer som försöker lämna på en moped. De grips och är misstänkta för inblandning i det här. En stund senare grips ytterligare en person.

Blev någon skadad i samband med att den här sprängladdningen utlöstes?

– Nej, jag har inga uppgifter om att någon skadats, säger Sven-Erik Olsson.

Polisen har hittat en misstänkt spängladdning i närheten av pantbanken. Platsen har spärrats av och bombtekniker är på väg.

Eva Toivonen
eva.toivonen@sverigesradio.se