Stockholm

Huliganförslag välkomnas av Dif

0:46 min

Idag lämnade den tidigare rikspolischefen Björn Eriksson, som är regeringens nationella samordnare mot huliganism in ett första delbetänkande till regeringen om hur huliganismen ska bekämpas.

Det innehåller över 30 olika sätt att motarbeta våldet, bland annat genom ett nationellt register över avstängda huliganer. Det finns också förslag om att låta fotbollsklubbar som ägs till minst 51 procent av en förening, slippa betala för polisbevakningen.

Mats Jonsson, evenemangsansvarig på Djurgården fotboll, välkomnar förslaget.

– I grund och botten är det positivt att man har tänkt till ordentligt i frågan och menar att man inte ska betala de här notorna.

Vad skulle det betyda ekonomiskt för er i Djurgården fotboll?

– Det betyder att vi kan lägga resurserna på egna, riktade åtgärder i såfall, bättre åtgärder än polisbevakning på våra arrangemang.

– Det hade annars varit en bromskloss  i utvecklingen för oss klubbar att arbeta proaktivt med supporterfrågan och trivselfrågan på våra arrangemang.

– Det är bara positivt att man tänker till ordentligt och låter de här klubbarna som bedrivs i idrottsaktiebolag där 51 procent ägs av föreningen, att de slipper betala den här onödiga utgiften, det är det det handlar om, säger Mats Jonsson.

Emil Östman
emil.ostman@sverigesradio.se