Stiftelseledamot funderar på att överklaga att hon sparkats ur styrelse

En av de ledamöter som avsattes i dag efter lägenhetsaffärerna i Anna Johansson-Visborgs stiftelse, är beredd att ta strid om sin framtid i styrelsen.
Regina Norrby anser inte att hon haft något ansvar för att lägenheter som skulle gå till behövande personer istället gick till styrelseledamöter och fackliga företrädare.

- Jag har ju valt att inte avgå självmant eftersom jag inte gjort något fel. Jag överväger därför att överklaga länsstyrelsens beslut, säger Regina Norrby till Radio Stockholm.

Regina Norrby, som utsetts av livsmedelsarbetareförbundets avdelning fyra,kom in i styrelsen i våras. Hon säger att hon sedan dess arbetat med att få stopp på missförhållandena. Men idag tog länsstyrelsen det ovanliga beslutet att avsätta en hel styrelse för en stiftelse.

Det handlar om de uppmärksammade lägenhetsaffärer som pågått en längre tid i Stockholm. Lägenheter som ägs av Anna Johansson-Visborgs stiftelse skulle gå till behövande ensamstående personer eller familjer, men istället har flera fackliga förtroendevalda och anhöriga till dem fått hyra åtråvärda lägenheter i Stockholms innerstad, till en lägre hyra än den som råder på marknaden.

Trots att en revisorsrapport i somras visade att det under lång tid varit den dåvarande ordföranden själv som fördelat lägenheter, väljer länsstyrelsen att avsätta hela styrelsen. Som ledamot kan man inte slippa undan ansvaret för att stiftelsens ändamål inte har uppfyllts, resonerar länssstyrelsen.

En av de avsatta, Regina Norrby, riktar kritik mot det egna avdelningen inom Livsmedelsarbetareförbundet, där rykten om lägenhetsaffärerna går långt tillbaka i tiden:
- Även om det inte funnits papper på nånting så har diskussionerna förts, och jag har kämpat för att man ska ta det här på allvar, säger Norrby till Radio Stockholm.