Stockholm

Det ska bli lättare att hyra ut bostadsrätt

2:11 min

Idag presenterade regeringen ett nytt förslag som bland annat innebär att bostadsrättsägare får ta ut mer i hyra när de hyr ut i andrahand.

Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att det är något som framförallt kommer påverka Stockholm:

– Ja här kanske finns något av den största effekten av att vi gör det mer intressant att hyra ut sin bostadsrätt. Det kommer öka utbudet på en bostadsmarknad där det är svårt att hitta en lägenhet, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Idag presenterade Alliansregeringen ett nytt förslag som bland annat innebär att bostadsrättsägare får ta ut mer i hyra när de hyr ut i andrahand. Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att det är något som framförallt kommer påverka Stockholm.

Innan regeringen presenterade sitt förslag tog de en promenad i det pågående bygglandskapet mariehäll på gränsen till Sundbyberg.

Meningen med förslaget är att göra det lättare att hyra ut sin bostadsrätt och innebär bland annat att den som äger en bostadsrätt får ta ut både månadsavgift och räntekostnader på lån i hyra. Även den som inte har något lån på bostaden ska få lägga på en extra kostnad på månadsavgiften. Alliansen menar att Stockholmare har mycket att vinna på det här.

– Ja det är framförallt i Stockholm och kanske i de andra storstäderna, men framförallt i Stockholm så finns det många bostadsrätter som ägs av en familj men där det för tillfället inte bor personer. Det kan vara en familj som jobbar utomlands nåt år. Och i alla de lägena så blir det numera lönsamt att hyra ut dessa bostadsrätter i andrahand och det gör att många av de bostäder som finns men som är tomma kommer användas bättre, säger folkpartiets partiledare Jan Björklund.

Förslaget innebär också att bostadsrättsföreningar inte ska kunna hindra en ägare att hyra ut sin lägenhet i andrahand, om det inte finns särskilda skäl. Vad dessa skäl är inte klart ännu men för många av lägenheterna i en förening kommer inte få hyras ut samtidigt.

Regeringen vill också att de som hyr andrahand inte ska kunna överklaga sina hyror retroaktivt, som man kan göra vid en ockerhyra i en hyresrätt. De som hyr en bostadsrätt i andrahand måste alltså få hyran prövad direkt av hyresnämnden och kan inte få ut pengar i efterhand. Privatpersoner som hyr ut sin bostadsrätt kommer också kunna dra av mer i skatt när de deklarerar då förslaget innebär att schablonavdraget för andrahandsuthyrning fördubblas.

Bostadskooperationen HSBs ordförande Anders Lago (S) är dock kritisk mot förslaget och menar att det behövs mer bostäder istället.

– Nej det här kommer påverka bostadsmarknaden marginellt i Stockholm. Och vi kan nog se att de regler som finns idag för andrahandsuthyrning av bostadsrätter är fullt tillräckliga. Vi får ju se vilka effekter det här ger, vi tvivlar på att det här ger så stora effekter som handelskammaren och nu och regeringen tror på, säger ordföranden för HSB Anders Lago (S).

Men alliansen menar att Stockholm kommer påverkas mycket av förslaget.

– Det kommer absolut bli bättre för stockholmare och för potentiella stockholmare som kanske fått ett jobberbjudande som de inte vågat ta för de vet inte var de ska bo någonstans. Och allting som ökar utbudet ökar också rörligheten totalt sett, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.