MATFUSK

"Fusk med mat på restauranger allvarligt"

1:59 min

Det är allvarligt att så många restauranger i Södertälje serverar annan mat än vad som står på menyn, det anser Livsmedelsverket som tycker att man måste göra något åt problemet.

Som vi berättade i morse serverar två tredjedelar av 89 kontrollerade restauranger och caféer i Södertälje annan mat än det som utlovas, till exempel hästkött istället för biff.

Lena Wallin som är inspektör på Livsmedelsverket säger att, det ytterst handlar om att konsumenterna inte får säkra livsmedel:

– Det man skriver ut är inte det livsmedel man skriver ut och då kan ju konsumenterna inte vara säkra på att det de äter är sådant som de kan äta och är det då sådana livsmedel som inte är utmärkta så kan det få förödande konsekvenser, det är det värsta som kan hända.

I morse berättade vi om restaurang- och cafégäster i Södertälje som får mat med andra ingredienser än det som står på menyn, till exempel biff som i själva verket är hästkött eller en viss fisk som egentligen är en annan fisk. Så här ser det ut på 67 procent av de caféer och restauranger som Miljökontoret i Södertälje kontrollerat.

Men på Livsmedelsverket vet man inte hur utbrett det här problemet är i andra kommuner, eftersom det är varje enskild kommun som ansvarar för livsmedelskontrollerna, det säger Lena Wallin som är inspektör på Livsmedelsverket. Därför tycker hon att det viktigt att kommunerna gör liknande undersökningar. Och förutom hälsoriskerna ser hon andra problem med felaktig information:

- Idag är många konsumenter miljömedvetna. Om man har den aspekten att man vill välja livsmedel utifrån sådana kriterier och det står att det är en viss fisk men det är inte det utan en annan, utrotningshotad fisk så får det konsekvenser för att att de här människorna inte kan göra medvetna miljöval när de väljer livsmedel.

Men även om Livsmedelsverket inte vet hur stort eller vanligt problemet är generellt, så finns det anledning att uppmärksamma det här problemet. Lena Wallin arbetar på en enhet där de ger vägledning och stöd till kommunerna när det gäller just kontroller av livsmedel. Och de får ofta frågor av den här karaktären. För det är inte alltid så lätt att veta vad som gäller, och vad man får kalla olika produkter, säger hon. Samtidigt poängterar hon att konsumenterna måste ställa krav, till exempel när en produkt är så billig att man borde förstå att det rör sig om något annat än det utlovade.

När de får signaler om utbrett fusk inom ett visst område kan de genomföra gemensamma kontroller. På Livsmedelsverket arbetar man också med att höja kunskapsnivån hos inspektörerna. Därför brukar de anordna kurser och träffar riktade till kommunerna.

- Just nu är det runt 25 kommuner som deltar i ett projekt där dom går ut och kontrollerar att livsmedel med skyddade beteckningar- att sånt följ, säger Lena Wallin.