Järfälla

Förskola i Kallhäll förstörd i brand

2:12 min

Eftersläckningsarbete pågår vid Kopparvägens fritidshem i Kalhäll som eldhärjades tidigt på fredagsmorgonen. De 113 boende som fick evakueras har nu fått återvända hem.

Det var vid halv fem-tiden på fredagsmorgonen som larmet om branden kom. Kraftig rök spreds i området och 113 personer som bor i hus intill förskolan fick evakueras till Källtorpsskolan intill. Ingen ska ha skadats vid branden.

P4 Radio Stockholms reporter Björn Lindberg träffade förskolechefen Marianne Hodin vid den brandskadade förskolan.

– Strax efter klockan sex ringde telefonen och de sa att det brann på Kopparvägens förskola. Jag tänkte att det kan väl inte hända vår förskola. Det kändes jättetråkigt. Vi har precis avslutat en renovering på just den här avdelningen där branden har börjat, säger Marianne Hodin.

Vad säger de andra i personalstyrkan?

– De är jätteledsna, de undrar vad som händer med allt material, allt kanske är förstört.

Vad händer med barnen nu?

– Vi står här och tar emot barnen. Några tar hem sina barn, andra får gå till en närliggande avdelning där vi redan har barn i dag.

Det är för dagen, men det måste bli en långsiktig lösning?

– Vi kommer att prata ihop oss under dagen och se vad vi kan göra och under helgen får vi ringa runt till alla samtliga familjer och tala om hur nästa vecka ser ut. Mycket möjligt är att vi kommer bli tvungna att dela på de här tre avdelningarna, men vi hoppas kunna ha kvar dem i närliggande områden i Kalhäll.

– Jag känner sorg i hjärtat, det är en historia som delvis är förstörd. Och det är tråkigt för föräldrarna som måste vänta på att förskolan blir fräsch igen, säger Marianne Hodin.

Enligt Kenneth Bergqvist, yttre befäl på Räddningstjänsten, är drygt halva förskolan brandhärjad.

– Men det rör sig även om en del vattenskador, säger han.

Jobbar ni efter några teorier ?

– Branden startade i ena änden av skolan och det ser ut som att det har startat utvändigt. Men den exakta anledningen till branden har vi inte koll på i nuläget, säger Bergqvist.