Snöovädret

Många stockholmare blev utan ström efter snön

0:58 min

Över 20.000 hushåll i länet blev utan ström på grund av snön som fallit. Även kollektivtrafiken drabbades och väglaget på vägarna har varit besvärligt.

Vid klockan 15.30 var antalet strömlösa kunder hos Vattenfall omkring 4 200. Företagets prognos var att alla skulle ha elen tillbaka vid klockan 19.

Vid 20-tiden på lördagskvällen var dock det mesta åtgärdat. Enligt Magnus Kryssare, pressekreterare på Vattenfall, var det då bara 250 kunder i Värmdö som ännu inte fått tillbaka elen.

Stockholmsområdet vaknade på lördagen i ett snöoväder. Under förmiddagen rapporterades ett 25-tal trafikolyckor i Stockholms län och även ett tiotal fall av nedfallna träd, grenar och elledningar.

– Vi har ström, men vi har inget vatten. Jag undrade vad det beror på och det är för att alla ledningar som antagligen driver pumparna, säkert också till andra ledningar och till andra hus, de ligger i min trädgård. De har ramlat ner och ligger i min trädgård, berättar Vickie Beckman i Norrtälje.

Det tunga snöfallet orsakade också strömavbrott. Eon och Fortum hade på förmiddagen närmare 5 000 strömlösa abonnenter. Värst drabbades dock Vattenfalls kunder. Som mest var 16 400 av dem strömlösa.

– Vi räknar med att alla ska ha fått tillbaka strömmen under tidig kväll. Vi har folk ute i fält som jobbar med det, säger Magnus Kryssare, pressekreterare på Vattenfall.

Vattenfall hade inte förberett sig för snöovädret.

– Vi hade ingen förhöjd beredskap med tanke på de väderrapporter som fanns att tillgå. Vi hade bara ordinarie störningsberedskap, säger Magnus Kryssare.

Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI, håller med om att den myckna blötsnön kom lite oväntat.

– Nederbördsmängderna i prognoserna var rätt, men det kom mer som snö än vad man hade trott. Temperaturen ligger verkligen på gränslinjen så det är små marginaler mellan snö och regn, och det blir tydlig skillnad när man hamnar utanför marginalen.

Även lokaltrafiken i Stockholm fick problem. På flera håll ställdes busstrafiken in, försenades eller fick omlagd körväg på grund av halka. Roslagsbanan och Saltsjöbanan fick strömförsörjningsproblem och ersattes av bussar.

Flygtrafiken till och från Arlanda och Bromma drabbades av förseningar när man inte kunde få undan snön tillräckligt snabbt från landningsbanor.

SJ:s fjärrtåg till och från Stockholm hade också problem under morgontimmarna då igensnöade växlar orsakade mindre förseningar.

Therese Fougman, meteorolog på SMHI, är inte förvånad över den vintriga visiten.

– I mitten på april kan det mesta hända. Det kan bli bakslag och det kommer lite snö.


TT/Ekot