Basket

SM-guld till Telge

Telge tog hem SM-guldet i damernas basketliga. Telge vann även den tredje matchen mot Northland Luleå med 78-67 och vann därmed med 3-0 i matcher.

Brittney Thomas gjorde allt rätt när Telge säkrade sitt andra raka SM-guld. Hon var så säker på seger att hon redan bokat biljett hem till USA:

-Jag åker redan på måndag, säger storstjärnan.

Före matchen fick hon pris som säsongens mest värdefulla spelare. Och när den tredje SM-finalen var igång visade hon varför. Amerikanskan Brittney Thomas gjorde allt rätt i den första halvleken när Telge säkrade guldet hemma i Täljehallen via 78-67 mot Northland.

En svår trea i första anfallet, ett par avgörande returer och ett suveränt spel som guard gjorde att Telge gick till vila med 38-31.

-Vi fick ihop vårt spel från början i dag. De andra matcherna har varit jämna men nu visade vi hur vi ska spela, säger Thomas.

Hon kom till Södertälje så sent som i september i fjol. Men coachen Jens Tillman behövde bara se henne i en träning för att bestämma sig. Men han får inte behålla sin guldklimp.

-Jag åker hem redan på måndag. Jag får chansen att spela professionellt i USA, säger Thomas.

TT: Det tyder på självförtroende att redan ha bokat biljetten hem. Det kunde ju ha blivit fler finaler.

-Haha, ja. Men då hade jag väl fått boka om.

Northland hade behövt en kanonöppning på andra halvlek. Men i stället klev Thomas fram direkt och la i en tvåa. När sedan Telges andra amerikanska LaTangela Atkinson fortsatte vara stekhet, 30 poäng totalt, var gästerna ett slaget lag.

-Det var tufft idag. Med de förlusterna vi hade i ryggen blev vi trötta. I varenda match har vi fått jaga, säger Northlands Frida Aili.

Med 16 raka segermatcher, varav 12 i slutspelet, har Telge dominerat basketvåren. Och även om de två första finalmatcherna var jämna har det psykologiska övertaget varit enormt för Telge. Inte minst med tanke på att det blev 3-0 mot Northland, som då hette Luleå, även i finalserien 2011.

-Men jag tror inte vi blir lika dominanta nästa år, säger Telges "guru" Benny Johansson.

Enligt honom är Amanda Zahui i stort sett klar för att flytta till USA, amerikanskorna Atkinson och Thomas åker hem, och fler spelare riskerar försvinna.

-Vi kommer inte att klara oss utan utländska spelare, säger Johansson. Men det bekymret verkade ganska litet på lördagen när segerrusiga Telgetjejer firade det andra raka guldet inför en lycklig hemmapublik.