Basket

SM-guld till Telge

Telge tog hem SM-guldet i damernas basketliga. Telge vann även den tredje matchen mot Northland Luleå med 78-67 och vann därmed med 3-0 i matcher.

Brittney Thomas gjorde allt rätt när Telge säkrade sitt andra raka SM-guld. Hon var så säker på seger att hon redan bokat biljett hem till USA:

-Jag åker redan på måndag, säger storstjärnan.

Före matchen fick hon pris som säsongens mest värdefulla spelare. Och när den tredje SM-finalen var igång visade hon varför. Amerikanskan Brittney Thomas gjorde allt rätt i den första halvleken när Telge säkrade guldet hemma i Täljehallen via 78-67 mot Northland.

En svår trea i första anfallet, ett par avgörande returer och ett suveränt spel som guard gjorde att Telge gick till vila med 38-31.

-Vi fick ihop vårt spel från början i dag. De andra matcherna har varit jämna men nu visade vi hur vi ska spela, säger Thomas.

Hon kom till Södertälje så sent som i september i fjol. Men coachen Jens Tillman behövde bara se henne i en träning för att bestämma sig. Men han får inte behålla sin guldklimp.

-Jag åker hem redan på måndag. Jag får chansen att spela professionellt i USA, säger Thomas.

TT: Det tyder på självförtroende att redan ha bokat biljetten hem. Det kunde ju ha blivit fler finaler.

-Haha, ja. Men då hade jag väl fått boka om.

Northland hade behövt en kanonöppning på andra halvlek. Men i stället klev Thomas fram direkt och la i en tvåa. När sedan Telges andra amerikanska LaTangela Atkinson fortsatte vara stekhet, 30 poäng totalt, var gästerna ett slaget lag.

-Det var tufft idag. Med de förlusterna vi hade i ryggen blev vi trötta. I varenda match har vi fått jaga, säger Northlands Frida Aili.

Med 16 raka segermatcher, varav 12 i slutspelet, har Telge dominerat basketvåren. Och även om de två första finalmatcherna var jämna har det psykologiska övertaget varit enormt för Telge. Inte minst med tanke på att det blev 3-0 mot Northland, som då hette Luleå, även i finalserien 2011.

-Men jag tror inte vi blir lika dominanta nästa år, säger Telges "guru" Benny Johansson.

Enligt honom är Amanda Zahui i stort sett klar för att flytta till USA, amerikanskorna Atkinson och Thomas åker hem, och fler spelare riskerar försvinna.

-Vi kommer inte att klara oss utan utländska spelare, säger Johansson. Men det bekymret verkade ganska litet på lördagen när segerrusiga Telgetjejer firade det andra raka guldet inför en lycklig hemmapublik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista