Sjukvård

Få hänvisas vidare i vårdgarantin

Trots vårdgarantin skickas bara en bråkdel av de patienter som får vänta för länge, vidare till vårdgarantikansliet. Det skriver Dagens Nyheter.

I fjol fanns det i snitt drygt 8 000 länsbor som väntat för länge på vård, men de fyra stora sjukhusen flyttade över bara cirka 1000 patienter till vårdgarantikansliet.

Leif Karnström, avdelningschef på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen säger till tidningen att det här är allvarligt, och att förvaltningen ifrågasätter om sjukhusen verkligen informerar alla patienter som har rätt till det.

Att hänvisa patienter vidare betyder en extrakostnad för sjukhuset.

Chefläkare Johan Bratt på Karolinska universitetssjukhuset säger att sjukhuset försöker lösa väntetiden lokalt, och att många väljer att vänta lite extra.

Vårdgarantin innebär att man har rätt att få sin operation på annat ställe om man väntat längre än tre månader på operation efter att ha haft kontakt med specialistläkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista