Ger ett öde intryck. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
SOLNA

Nybildat parti vill väcka liv i Bergshamra centrum

1:57 min

Bergshamra centrum är på väg att dö och kritiken växer mot att tomma lokaler inte hyrs ut. Nu vill nybildade Bergshamrapartiet rädda centrumet. ”Det är dystert, tomt och blir värre för varje dag”, säger Åke Söderlind.

– Sjukgymnastiken har försvunnit. Folktandvården är borta. Därborta låg posten en gång i tiden, det är fyra år sedan posten slog igen, säger  85-åriga Bergshamrabon Åke Söderlind och fortsätter:

– Det är dystert, det är tomt, det är öde och det är värre och värre för varje dag som går.

Åke Söderlind tyckte att det var dags att ta saken i egna händer och startade ett parti. Solnapolitikerna bryr sig uppenbarligen inte om Bergshamra centrum, menar han.

– Det är så roligt att prata om arenan för tre miljarder, det så roligt att prata om Karolinska sjukhuset som är så oerhört fint. Det roligt med sådana saker, men det här är inget roligt inte.

Som på så många små orter gapar här butik efter butik tom, med neddragna jalusier och persienner, omgivna av några 60-tals höghus. 

Men det kanske inte så konstigt. I närheten finns stora Mörby centrum och en bit bort Solna centrum. Är inte Åke Söderlind bara nostalgisk över ett litet centrum som har sina bästa dagar bakom sig?

– Ja, okej då. Men jag tror inte att det nödvändigt att låta ett område förfalla. Det finns så mycket livskraft kvar, också bland de yngre.

Kommunen ska renovera centrumet. Tills vidare hyr man inte ut lokaler till nya hyresgäster, det blir billigare så än att senare tvinga köpa ut dem.  Men den här renoveringen har Bergshamraborna väntat på i flera år, så länge att hela centrumet förfallit, säger Åke Söderlind.

Någon gång under året ska renoveringarna komma i gång, Och att det tagit långt tid, ja, det är inte bara bostadsbolaget fel, säger Leif Bergmark, styrelseordförande för kommunalltägda bostadsbolaget Signalisten:

– Väldigt många Bergshamrabor har inte varit samarbetsvilliga när det gäller att hjälpa till och godkänna förändringar i Berghamra centrum, utan man har hittat rätt många sätt där man tycker att det varit bra som det har varit, säger Leif Bergmark.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista