Som det ser ut idag ger Bergshamra centrum ett öde intryck. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
Bergshamra

Så kan Bergshamra centrum räddas

"Butikerna behöver ligga tätare"
1:41 min

Bergshamra centrum har stora förutsättningar att överleva. I morse kunde vi berätta att ett parti startats i Bergshamra för att rädda det till synes övergivna centrumet. Men Bergshamra centrum skulle bland annat behöva ha butikerna tätare för att locka fler kunder.

– Framför allt så skulle man i Bergshamra kanske behöva förtäta lite grand och dra centrumen lite närmre varandra. Det är ganska utspritt och det gör också att man kanske inte upplever det utbud som faktiskt finns, säger Monica Bruvik vid Centrumutveckling.

Bergshamra centrum håller på att dö och det behöver räddas, tycker Åke Söderlind som är Bergshamrapartiets ledare.

– Sjukgymnastiken har försvunnit, Folktandvården är borta, där borta låg Posten en gång i tiden men det är fyra år sedan den slog igen. Det är dystert, det är tomt, det är öde.. Och det blir nästan värre och värre för varje dag som går, säger han.

Solna stads bostadsbolag Signalisten, som äger Bergshamra centrum, säger att man innan årets slut kommer att påbörja renoveringar av centrumet. De tomma och ödsliga lokalerna kommer att hyras ut igen.

Men vad Bergshamra centrum behöver mest av allt är en stor livsmedelsbutik, säger Monica Bruvik.

– Till att börja med är det viktigt att man har en ankarbutik med bra livsmedel, en full sortimentsbutik för livsmedel. De flesta centrum i bostadsområden har för små livsmedelsbutiker. De ligger inte riktigt i tiden. Jag som konsument hittar då inte alla mina varor och måste nästan åka någon annan stans om jag ska ha något lite extra, säger hon.

Ankarbutik sa du, alltså en stor, rejäl livsmedelsbutik som har allt möjligt?

– Ja precis, jag skulle bedöma att ungefär hälften av den köpkraften som Bergshamraborna har på livsmedel idag, borde de spendera någon annan stans än på just Bergshamra torg. Jag tror att många skulle kunna tänka sig att handla mer på hemmaplan om det fanns ett bättre utbud, säger Monica Bruvik.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".