Förskolan Måttbandet plockade sopor i Tantolunden. Foto: David Carr/SR.
STOCKHOLM

"Slänga fimpar bör vara olagligt"

"Flera år innan det bryts ned"
1:32 min

Gör det olagligt att slänga cigarettfimpar på allmän plats. Det föreslår organisationen Håll Sverige Rent och det moderata trafikborgarrådet Ulla Hamilton.

Och av skräpet i den offentliga miljön är det en stor del som består av  cigarettfimpar enligt Ulla Hamilton:

– Fimpar är det absolut största problemet när det gäller nedskräpning i Stockholm. Därför tycker vi att det är olyckligt att man inte har möjlighet att bötfälla folk när de slänger fimpar på marken. Dessutom är det så att fimpar är farligt avfall. Det innehåller nickel och kalmium och det tar flera år innan det bryts ned i naturen.

Är det realistiskt att införa den här lagen?

– Ja, det är väldigt realistiskt och det handlar i princip bara om att chefsåklagaren gör en förändring utav definitionen. Det handlar om vad definitionen av småskräp är för någonting.

Tror du att det skulle ge effekt på folk?

– Jag hoppas det. Kan man riskera att bli bötfälld så tror jag att man aktar sig ännu mera. 

I dag inledde organisationen Håll Sverige Rent sina städplockardagar. De uppskattar att upp emot 600 000 barn, skolungdomar och frivilliga hjälper till att göra Sverige lite renare.

Arrangemanget invigdes i dag i Tantolunden på Södermalm av Ulla Hamilton. Och på plats fanns också Margo Linell från förskolan Måttbandet, med en soppåse. Och det fanns en hel del att fylla påsen med.

Hur tycker du det är att plocka upp skräp då?

– Roligt, därför att det är väldigt kladdigt och väldigt kul!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".