Riksinternatskolan Sigtuna Humanistiska läroverket (SSHL). Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Sigtuna

Fem elever anhållna för grov misshandel

Fem unga män anhölls igår
0:55 min

Fem elever vid riksinternatskolan i Sigtuna anhölls på måndagen misstänkta för grov misshandel. "Oerhört tragiskt när sådant här händer", säger skolchefen Kent Edberg.

De fem eleverna är enligt polisen unga män födda mellan 1992 och 1994. Brottsrubriceringen är grov misshandel. Men mer än så vill varken polisen eller åklagaren säga i nuläget.

– Alla människor som ska höras är inte hörda än, säger åklagare Yngve Rydberg till TT.

Enligt en källa till Aftonbladet ska det röra sig om grovt våld och pennalism gentemot en skolkamrat. Skolchefen på Sigtuna humanistiska läroverket, Kent Edberg, vill inte säga något om vad som inträffat:

– Av integritetsskäl och av omsorg om alla våra elever så kan jag inte kommentera det här ytterligare.

I slutet av förra året riktade Skolinspektionen kritik mot de tre riksinternatskolorna – Sigtuna, Grennaskolan och Lundsberg. För Sigtunas del en kritik som handlade om kränkningar och inslag av kamratfostran. I mars svarade skolan på kritiken och Edberg hävdade då bestämt att detta inte förekommer på skolan:

– Kamratfostran är ett skällsord hos oss, sade han till TT då.

Kent Edberg säger att det var skolan som gjorde en polisanmälan i det nu aktuella fallet - som han kallar för "ett enskilt fall".

– När vi får sådana indikationer som vi inte kan hantera inom skolans regelverk, då gör vi en polisanmälan. Sedan är det oerhört tragiskt när sådant här händer och när det händer i den egna familjen så är det ännu tråkigare.

Vad som nu kommer hända på skolan med anledning av att fem av eleverna sitter anhållna är för tidigt att svara på, anser Edberg. Mer än att detta kommer finnas med i ett fortsatt arbete mot mobbning och pennalism.

– Hos oss som en internatskola är eleverna ännu mer utsatta och sårbara – därför är det här oerhört viktigt för oss.

Therese Rosenvinge/TT

Sigtuna humanistiska läroverket

Sigtuna humanistiska läroverket (SSHL) är en av landets tre riksinternatskolor. De andra två är Grennaskolan Riksinternat och Lundsbergs Skola. SSHL bildades på 80-talet när de två internatskolorna Sigtunaskolan och Sigtunastiftelsens humanistiska läroverk. 491 elever går för närvarande på skolan, varav 255 är internatelever. Kung Carl XVI Gustaf, Peter Wallenberg och Curt Nicolin är exempel på några tidigare elever vid internatskolorna i Sigtuna.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".