Foto: Baris Kayhan/Sveriges Radio.
Stockholm

Operan scen för diskussion om utanförskap

Dikter och diskussion om segregation
1:52 min

Varför drabbar arbetslöshet och diskriminering vissa orter i Stockholm mer än andra? Svaret stavas segregation. Och hur kan man bryta den? Det diskuterades på en konferens på Operan igår kväll.

Bland deltagarna fanns16-åriga Yodit Girmay som formulerade sina synpunkter genom en dikt:

– Jag använder den här dikten den som ett sätt för att kunna uttrycka mina åsikter och känslor angående segregation, säger Yodit Girmay.

Och hon var inte ensam.

Närmare 50 personer, som aktivister, debattörer, forskare och eldsjälar, hade samlats på anrika Operan i centrala Stockholm. Till vänster Slottet, ett stenkast bort riksdag och regering, bakom oss och på sidan Grand hotell och varuhuset NK.

Många av deltagarna bor själva i de segregerade förorterna i Stockholm, långt från maktens centrum. För arrangörerna betyder valet av Operan om att ta plats i samhället, säger Barakat Ghebrehawariat.

– Det finns en tanke bakom det. Det handlar om att ta rum, inte låta sig segregeras, inte acceptera den lott som många av oss har, bruna, marginaliserade så kallade invandrare.

Det diskuterades också lösningar på förortens problem och segregationen. Det gäller för förortsbor att ta mer eget ansvar för sin livssituation, ta plats i viktiga institutioner, i media, jobba lokalt och påverka politiker, säger Barakat Ghebrehawariat.

– Så om vi vill ha fler banker eller bättre skolor så är det upp till politikerna. Det är de som har medlen att skaffa det. Det vi kan göra är att ställa krav på dem, och pressa dem och pusha dem, säger Barakat Ghebrehawariat.

Vad skulle du vilja se för förändringar eller förbättringar av förorten?

– Jag skulle vilja se till att alla har samma förutsättningar, att skolorna ser likadana ut och alla har samma möjligheter oavsett vem man är, vilken hudfärg, kön man har eller var man bor, säger Yodit Girmay.

Känner du att du har samma förutsättningar?

Nej, det gör jag inte, det känner jag absolut inte, säger Yodit Girmay.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".