NACKA

Nackapolitiker vill påskynda t-banebygge

1:24 min

Politikerna i Nacka vill snabba på byggandet av tunnelbanan till kommunen - och de tror att hela projektet kan bli mer än hälften så dyrt.

Nackas moderata kommunalråd Erik Langby tycker att det finns en generell uppfattning av att sådana här projekt kräver mer tid än vad som egentligen behövs.

– Regionen växter så snabbt och behovet i Ostsektorn i Nacka och Värmdö är så stora. Då menar vi att vi måste snabba på det här och jobba på ett annat sätt, både från statens sida, regionens sida och från vår sida. Det är därför vi tar de här initiativen för att se till att vi jobbar mot en tidsplan istället för att bara låten tiden gå, säger Hans Peters, Centerpartiet i Nacka.

Bygget borde gå fortare och kosta mindre, allianspartierna i Nacka vill att man ska kunna hoppa på tunnelbanan i Nacka från och med 2021, istället för omkring 2030. Och det hela ska kosta 5 miljarder istället för omkring 15 miljarder. 

Den här förhopningen bygger på deras jämförelse med ett liknande tunnelbaneprojekt i Helsingfors. Centerpartiets kommunalråd i Nacka, Hans Peters, berättar att projektet i Finland rör sig om en sträcka på 17 kilometer med en prislapp på fem miljarder svenska kronor.  Sträckan ut till Nacka rör sig om cirka sju kilometer och han tror därför att det borde gå att spara både tid och pengar.

Nackapolitikernas tunnelbaneprognos skiljer sig alltså rejält ifrån vad Stockholms Länstrafik tidigare har kommit fram till. Och Hans Peters hoppas nu att SL ska ta åt sig av förslaget.

– Det är en väldigt tydligt uppmaning från oss här i Nacka att SL måste titta väldigt noga på det här finska exemplet i Helsingfors, och se vad det är för lärdomar och nytta man kan dra utav det. Och det är det vi vill hjälpa till med i det här fallet, säger han.