Huddinge

Orientaliskt äldreboende startar

"Alla som känner sig orientaliska är välkomna"
0:46 min

Ett orientaliskt äldreboende har startat i Vårby Gård i Huddinge. Men det handlar inte bara om orientaliskt inspirerad inredning och mat. Boendet vänder sig främst till dementa och då är språket viktigt.

– Det är jätteviktigt med språket. Dementa glömmer bort, man tappar alla språk som man lärt sig förutom modersmålet, säger Soheila Govazi, verksamhetschef på boendet Vårbacka Plaza.

Det är fyra språk som ni har fokus på; arabiska, turkiska, persiska och kurdiska och det kommer alltid att finnas någon från personalen som kan de här språken. Men finns det inte en fara i att samhället blir allt mer segregerat?

– Boendet ska inte bara vara för invandrare. Alla som känner sig orientaliska är välkomna till oss. Så alla är välkomna; svensk, norsk, dansk och finsk, säger Soheila Govazi, verksamhetschef på boendet Vårbacka Plaza.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".