Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
SIGTUNA

Tre har häktats för Sigtunamisshandel

Silbersky om häktningen
1:29 min

Tre elever vid Sigtuna Humanistiska läroverk häktades i dag misstänkta för att ha misshandlat en annan elev på internatskolan. Men misstankarna är helt grundlösa säger advokat Leif Silbersky som företräder en av eleverna.

– På skolor kan det förekomma olika invigningsceremonier men han påstår att han icke varit med och deltagit i något som kan rubriceras som brott och det är det viktigaste ur min synpunkt, säger Leif Silbersky.

De tre eleverna, en 19 år och två 18 år,  häktas på sannolika skäl misstänka för två fall av misshandel, vid ett tillfälle i mars i år och ett tillfälle i höstas. Åklagaren vill inte gå in på några detaljer om själva brotten men säger att det är grovt eftersom fem personer tillsammans misshandlat en person.

Attunda Tingsrätt anser att de häktade skulle försvåra utredningen om de är på fri fot. 19-åringen kommer att sitta häktad i minst två veckor med restriktioner:

– Han får inte träffa någon annan person just nu, inte skicka och ta emot brev hur han vill eller ringa till någon utan att åklagaren går med på det, åklagare Yngve Rydberg.

Advokat Leif Silbersky säger att hans klient inte borde ha häktats med tanke på 19-åringens låga ålder:

– Jag tycker att proportionalitetsprincipen som rätten åberopar borde ha vägt åt det andra hållet, eftersom han bara är 19 år och går i skolan. Men nu anser tingsrätten att utredningen måste kunna fortgå på det sätt som åklagaren vill och att man ska ha honom frihetsberövad. Och det beslutet vi får acceptera.

Din klient såg besviken ut.

– Det tror jag. Självklart är han besviken, han ville ju studera vidare och avlägga en studentexamen.

Häktningsförhandlingarna mot de två övriga misstänkta fortsätter i morgon i Attunda tingsrätt.

Sigtuna humanistiska läroverket

Sigtuna humanistiska läroverket (SSHL) är en av landets tre riksinternatskolor. De andra två är Grennaskolan Riksinternat och Lundsbergs Skola. SSHL bildades på 80-talet när de två internatskolorna Sigtunaskolan och Sigtunastiftelsens humanistiska läroverk. 491 elever går för närvarande på skolan, varav 255 är internatelever. Kung Carl XVI Gustaf, Peter Wallenberg och Curt Nicolin är exempel på några tidigare elever vid internatskolorna i Sigtuna.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".