Sigtuna kommun ska inrätta en elevombudsman. Foto: Elisabet Andersson, P4 Radio Stockholm
Sigtuna

Sigtuna får elevombudsman

Aktualiseras efter misshandel
1:13 min

Sigtuna kommun ska inrätta en elevombudsman dit alla elever ska kunna vända sig, även de som går på den privata internatskola som finns i kommunen, det säger Agneta Jörbeck, grundskolechef i Sigtuna kommun.

– Det man politiskt har pratat om, några månader innan den här händelsen, det är att vi måste ha en barnombudsman. Sedan har man tänkt att vi kanske egentligen måste ha en elevombudsman. Vi måste jobba på ett annorlunda sätt, säger Agneta Jörbeck.

Men vilket ansvar har ni i kommunen för att hjälpa elever som går på internatet?

– Jag skulle vilja säga att det är inte kommunens ansvar. Det är rektors ansvar enligt skollagen, säger Agneta Jörbeck.

Tanken om att ha en elevombudsman i Sigtuna har funnits ett tag men blev extra aktuell efter de senaste händelserna vid den internatskola som finns i kommunen då 5 elever häktats misstänkta för misshandel av en annan elev. Elevombudsmannen ska kunna hjälpa alla elever i skolan, också de som inte går i kommunala skolor. Hur elevombudsmannen ska jobba är inte klart men Agneta Jörbeck har en vision.

– Då är ju det att då skulle eleverna kunna ta kontakt med den, säger Agneta Jörbeck.

Om det finns grupptryck, hur tror du att man ska kunna få dem att våga ta kontakt?

– Det måste rektor och lärare jobba med eleverna på skolan för att de ska förstå att de har den rättigheten. Det ska kunna bli en trygghet för att man ska våga gå och ha någon att prata med när man behöver det, säger Agneta Jörbeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".