Stockholm

Nattvandrare rustar för nattens ungdomsfylla

"Frågar äldre som kan köpa ut"
1:42 min

Valborgsmässoafton är inte bara ett sätt att fira in våren med brasor och skönsång, det är också en högtid då många ungdomar dricker sig fulla för första gången. Bland andra polis och nattvandrande föräldrar satsar extra ikväll, för det är lätt för ungdomar att skaffa sig alkohol idag.

– Ja för mig är det i alla fall det.

– Ja det är väl ganska lätt. Men ibland kan det kosta lite extra för någon att köpa ut så det kan ju bli ganska dyrt.

– Man frågar ju äldre som kan köpa ut. Alltså typ om man har någon äldre brorsa eller äldre kompisar.

Polis, socialtjänst och nattvandrande föräldrar håller just nu på och laddar upp inför kvällens festande. Valborg är en av de högtider då många ungdomar testar alkohol för allra första gången.

För att göra gatorna lite mindre otrygga är det en hel del föräldrar som engagerar sig som så kallade nattvandrare. Thomas Grüter är en av dem som brukar nattvandra på Södermalm. Han berättar att man kommer att satsa lite extra ikväll.

– Normalt så har man ju en samlingsplats men ikväll är det två platser för att kunna samla upp mer folk. Förhoppningen är att folk lättare ska kunna knalla till närmaste ställe så att det drar ut mer folk. Man vill ju ha mer folk, säger han.

Du berättade om hierarkin här. Polisen är i händelsernas centrum, de har en stor buss på Medborgarplatsen och är så att säga där det händer. Fältassistenterna är bilburna och kan röra sig över ganska stora områden. Men ni som fotpatrullerande kommer in i de små prången?

– Ja det är ju så med den här kategorin ungdomar, de sitter ju inte direkt på Medborgarplatsen med en Jack Daniel’s och sveper. För då plockar ju polisen in dem direkt och kör hem dem. Utan de håller sig i periferin. De är i lekparker, på skolgårdar och lite i buskarna och där kan ju inte polisen och fältisarna krypa omkring, säger Thomas Grüter.

– Det är där som föräldrarna kommer in. En del kan tycka att det är lite kaka på kaka och överdrivet bevakat, men det har sin funktion tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".