Foto: Luise Steinberger, SR International.
Stockholm

Tyska skolan i Stockholm fyller 400 år

"Tanken med kulturmötesskola väldigt attraktiv"
1:40 min

I helgen firar tyska skolan i Stockholm 400 år och igår inleddes firandet med besök av tyska presidenten. Idag fortsätter det med medletidsmarknad och i morgon med högtid i Tyska kyrkan I Gamla Stan.

Just kopplingen till tyska kyrkan är stark eftersom skolan startades just som församlingens skola 

Tyska församlingen bildades i mitten av 1500-talet och man konstaterade snabbt ett behov av att undervisa församlingsmedlemmarnas barn. Det var medelklassbarn som gick i skolan, inga fattiglappar men inte heller några adliga barn.

Huvudämnen på 1600-talet var musik och sång eftersom eleverna också var anställda av församlingen för att sjunga och spela i gudstjänsterna, men man lärde också ut att läsa, skriva och lösa matematik.

Dessutom fostrades barnen till att vara lydiga samhällsmedborgare under den  svenska Kronan.

Tyska skolan i Stockholm är idag en skola både för tyska och svenska barn och det finns inget krav på att kunna tyska när man söker dit. Syftet är att två kulturer möts.

– Jag tycker att den här tanken med kulturmötesskola är väldigt attraktiv och jag vill gärna dra mitt strå till stacken att en sådan skola ska få fortleva, säger Eike Peterman som är ordförande för den ekonomiska föräldraföreningen som är skolans huvudman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".