Anställda på företaget Menzies, som bland annat bemannar incheckningsdiskar på Arlanda, har dålig arbetssituation. Incheckningsdisk på Arlanda. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Arlanda

Dålig arbetssituation på Arlandaföretag

"Mesta möjliga flexibilitet"
1:31 min

Vill du jobba heltid bör du vara timanställd och behöver du ledigt så bör du sjukanmäla dig. Så ser arbetssituationen ut på ett företag på Arlanda enligt tidigare anställd personal.

Kent Konradsdal från fackförbundet SEKO har suttit i förhandlingar med företaget Menzies Aviation Sverige angående problematiken kring anställningsformerna. 

– Jag får ju bilden av att man vill ha mest möjliga flexibilitet i form av att i stort sett ingen är heltidsanställd, säger Kent Konradsdal.

Menzies Aviation Sverige har drygt 200 anställda på Arlanda varav drygt hälften jobbar i incheckningen, och det är där som arbetssituationen beskrivs som ohållbar. P4 Uppland har pratat med flera anställda och före detta anställda och flera har bland annat berättat, att för att få jobba heltid, har dom tvingats att säga upp sig från sin deltidsanställning och gå över till timanställning.

Enligt Menzies Aviations personalchef Frida Randa är det neddragningar som har gjort att många blivit timanställda. Vanligtvis jobbar de inte mer än timanställda men det kan hända menar hon.

– Om en timanställd vill jobba de skift som kanske inte alla tycker är de roligaste skiften så skulle det kunna vara så att en timanställd kommer upp i fler timmar, säger Frida Randa.

Kritik har också riktats mot avslag på ledigheter. Det är trögt att få igenom sina önskemål säger Andreas.

– Många gånger har man hört att folk behöver vara lediga men det är ingen idé att lämna in om semester så jag sjukanmäler mig istället. Det är så det fungerar, säger Andreas.

Andra som vi har pratat med har fått avslag på ledighetsansökan vid familjebegravningar och läkarbesök. Frida Randa säger att man inte gör på det här sättet inom företaget och kan heller inte förklara det som före detta anställda har berättat för oss.

– Det tycker jag låter väldigt konstigt, säger Frida Randa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".