Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Stockholm

Landstinget försöker få ut mer pengar för Serafen

1:53 min

I går inledde åklagaren en förundersökning angående den omstridda försäljningen av vårdcentralen Serafen i Stockholm. Samtidigt undersöker landstinget självt möjligheten att i efterhand få ut mer pengar för vårdcentralen.

Landstingsdirektör Toivo Hensoo som undersöker saken vill i dag inte bedöma läget men hoppas ha ett svar före sommaren.

– Jag har satt igång en juridisk genomlysning av överlåtelsen och de juridiska möjligheterna som finns att gå till de berörda parterna och begära att få mer pengar till landstinget.

Det var i december 2007 som landstinget i Stockholm sålde vårdcentralen Serafen till sex läkare som arbetade där för knappt 700 000 kronor. Fyra år senare sålde läkarna i sin tur vidare vårdcentralen till vårdbolaget Capio för, enligt uppgifter till Ekot, runt 20 miljoner kronor.

Det var efter Sveriges Radios rapportering om turerna kring den här försäljningen häromveckan som den moderate ordföranden i landstingsstyrelsen Torbjörn Rosdahl gav landstingsdirektör Toivo Hensoo i uppdrag att reda på om det nu i efterhand går att få ut mer pengar för Serafen.

Om det skulle visa sig möjligt kan det bli aktuellt att försöka få ut pengar också för andra vårdinrättningar som landstinget har sålt till underpris.

Toivo Hensoo vill i dag varken gå in på om han i första hand tänker kontakta läkarna som köpte vårdcentralen eller Capio som senare köpte den, eller hur han bedömer landstingets möjligheter att i dag få ut mer pengar för Serafen.

Men det finns åtminstone en teoretisk möjlighet. Det säger det före detta hovrättsrådet Per Eklund som lett en statlig utredning om så kallade olagliga statsstöd, alltså otillåtna stöd från en stat eller kommun som riktas till en enskild företagare. I det här fallet skulle det vara läkarna som fått köpa vårdcentralen till ett lågt pris.

EU-kommissionen är den instans som avgör om ett stöd är olagligt eller inte. Den socialdemokratiska oppositionen i landstinget har redan tidigare anmält affären till kommissionen och fick då ett preliminärt avslag. Men ärendet skulle kunna öppnas igen säger Per Eklund.

– Man bör återkomma dit med klarare bevis än vad man hade tidigare. Och det bästa beviset är det pris som vårdcentralen har sålts vidare för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista