Allt fler brott anmäls. Foto: Fredrik Sandberg /Scanpix.
Stockholm

Cold cases - polisen klarar upp gamla mord

"Med åren kan eventuella vittnen till slut träda fram"
1:26 min

Ett tio år gammalt mord i Skärholmen i Stockholm kan vara på väg att klaras upp. Polisen har gripit en kvinna misstänkt för mordet på en 77-årig pensionär 2002.

Det är Söderortspolisens så kallade coldcase-grupp som ännu en gång lyckats komma vidare med ett gammalt fall. Tidigare i år greps en man som erkänt ett dubbelmord i Högdalen 2007.

Karin Solberg är pressinformatör på Söderortspolisen.

– Det är coldcasegruppen som under en längre tid jobbat med flera oupplösta fall, två mord i Högdalen är ju på väg att klaras upp , och sen har vi ju mordet i Skärholmen där en kvinna sitter anhållen, säger Karin Solberg, pressinformatör på Söderortspolisen

Polisens så kallade coldcase-grupper har i uppdrag att se över gamla olösta mordfall för att se om det går att komma vidare. 2007 inträffade ett dubbelmord i Högdalen - en man hittades mördad i en lägenhet och samma dag dog en man efter att ha blivit knuffad framför ett tunnelbanetåg. Polisen kunde i början av året griap en man som nu erkänt morden - efter att coldcasegruppen sett över fallet.

Och nu kan alltså knivmordet på en 77-årig pensionär i Skärholmen också vara på väg att klaras upp. Mannen var på väg hem från tunnelbanan när han höggs ner på en gångstig i november 2002. Polisen trodde länge att det rörde sig om ett misslyckat rånförsök. Någon gärningsman hittades aldrig - förrän nu - när Söderortspolisens coldcase-grupp i några månader sett över fallet igen.

Enligt Karin Solberg finns det flera anledningar till att gamla fall plötsligt går att lösa

– Det är gediget polisarbete kombinerat med ny teknik. Dessutom spelar tiden roll. Med åren som kan eventuella vittnen till slut träda fram och berätta vad dom vet, säger Karin Solberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".