Åklagarna gick under dagen metodiskt igenom hur dubbelmordet planerades, utfördes och de åtalades roller under dådet. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
SÖDERTÄLJEMÅLET

Åklagaren: Därför ville de mörda bröderna

1:35 min

Tio personer är åtalade, åtta för mord och övriga för medhjälp till mord. Under eftermiddagen förklarade åklagarna varför ledaren för Södertäljenätverket ville mörda de båda bröderna.

I dag fortsatte åklagarna sin slutplädering i Södertäljemålet som nu  är framme vid dubbelmordet mot två bröder på Spelklubben Oasen i Ronna.

– Det är han som aktiv verkar för att skapa större marknadsdelar i Södertälje och självklart är det han som står bakom hela planeringen och strategin, säger Ulrika Lindsö som är en av åklagarna.

Åklagarna gick under dagen metodiskt igenom hur dubbelmordet planerades, utfördes och de åtalades roller under dådet.

Tio dagar innan dubbelmordet stjäl två av de åtalade ett par mopeder som mördarna efter dådet flyr med.  Dessa hittas uppbrända en bit från mordplatsen efter dubbelmordet tillsammans med mordvapnen och två telefoner. Telefonernas simkort binder ledaren och en av de misstänkta skyttarna till brottet. Detta är en viktig del i åklagarnas bevisning.

– Vi kan alltså konstatera att i brandhärden återfinns flera mobiltelefoner, de är brandskadade och att vi har två mördarlurar, säger åklagare Ulrika Lindsö.

Åklagarna har inga hårdfasta bevis mot de åtalade, till exempel inga erkännanden eller vittnen som pekar ut skyttarna. I bästa fall har åklagarna ett vittne som pekar ut flera av de åtalade i en bil nära mordplatsen minuterna innan dubbelmordet. Så åklagarnas taktik är att genom en kedja av svagare bevis visa på att det måste vara de åtalade som utfört dubbelmordet, allt annat är orimligt.

Ytterligare ett motiv  bakom dubbelmordet är hämnd. Några månader innan dubbelmordet utsattes Södertäljenätverket för en attack där en av medlemmarna förlamades från bröstet och ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista