LANDSTINGSBUDGET

700 fler vårdplatser på länets sjukhus

8 miljarder på kollektivtrafiken
1:53 min

Alliansen i Stockholms läns landsting lade i dag fram budgeten för nästa år och dessutom en plan för kommande fem åren. En av satsningarna är fler vårdplatser, fram till 2018 lovas 700 nya vårdplaster.

– Ja vi har ju våra tidigare långvårdssjukhus som fortfarande är i landstingets ägo, bland annat öppenvård, husläkarmottagningar , specialistmottagningar, där finns ledigt utrymme för fler platser, säger Birgitta Rydberg är folkpartistiskt sjukvårdlanstingsråd.

Fram till 2018 är det tänkt att det ska bli 700 fler vårdplatser runt om på länets sjukhus. Närsjukhusen, till exempel Sollentuna, Sabbatsberg och Dalens sjukhus, är den viktigaste delen i att skapa nya platser.

Men det ska också bli fler platser på Södersjukhuset och Södertälje och Danderyds sjukhus.

Skatten lämnas orörd och sl-taxan kommer inte att höjas under den här mandatperioden. Men närmare 8 miljarder kronor läggs på kollektivtrafiken, bland annat på att rusta upp tunnelbanans röda linje, säger Torbjörn Rosdahl som är moderat finanslandstingråd.

– Där har vi en åtgärd att vi ska reinvestera för att få effektivare trafik, 100-sekunderstrafik.

Den socialdemokratiska oppositionen i landstinget tycker att man borde lägga pengarna till kollektivtrafiken på andra satsningar än en fortsatt utbyggnad av Spårväg city. Det säger Helene Hellmark Knutsson som är socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd.

– Ja, man borde istället borde fortsätta att satsa på att bygga ut tvärförbindelserna i länet men också starta utbyggnaden av tunnelbanan och i första hand till Karolinska och Hagastaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".