1 av 2
Mahad Malingur, en av de arbetsförmedlare som knackar dörr hos företagare i Spånga-Tensta. Foto: SR.
2 av 2
På Arbetsförmedlingen är man nöjd med resultatet efter den senaste dörrknackningen. Foto: Jessica Gow /Scanpix.
SPÅNGA-TENSTA

Arbetsförmedlare knackar dörr för fler jobb

1:36 min

För att hitta fler lediga jobb har arbetsförmedlare i Spånga-Tensta börjat knacka dörr hos företag. Tanken är att komma åt de drygt 80 procent av jobben som inte utannonseras.

– Vi säger "här kommer vi, vi kommer från Arbetsförmedlingen". Vi går dit med ganska liten mun och stora öron, det vill säga vi lyssnar. Står man på en arbetsplats får man känslan för vad det är för atmosfär, man ser mångfalden, arbetsuppgifterna, arbetsmiljön, säger Mahad Malingur som är en av de arbetsförmedlare som knackar dörr hos företag och fortsätter:

– När vi på Arbetsförmedlingen har stenkoll på vad det är för arbetsplats och vilka arbetsuppgifter som finns kan arbetsgivaren lita på att vi hittar rätt personer.

På Arbetsförmedlingen är man nöjd med resultatet efter den senaste dörrknackningen: tio nya jobb, lika många praktikplatser, plus ytterligare kontakter med arbetsgivare som planerar att anställa i framtiden.

Tanken är att man ska komma åt de cirka 80 procent av jobben som inte utannonseras utan tillsätts genom personliga kontakter. De dörrknackande arbetsförmedlarna diskuterar  nuvarande och framtida behov under sina besök. De informerar också om vad Arbetsförmedlingen kan bistå med i form av till exempel lönesubventioner. Genom projektet har man förmedlat såväl restaurangjobb som legitimationsyrken som till exempel apotekare.

Eftersom 85 procent av dem som är inskrivna på Arbetsförmedlingen Spånga-Tensta har utländsk bakgrund läggs stort fokus på att hitta arbetsgivare som är intresserade av mångfald, något Mahad Malingur hoppas att andra kommuner ska ta efter.

– Ofta fokuserar vi på att hitta rätt arbetssökande men man måste hitta rätt arbetsgivare också för att det ska bli bra, säger Mahad Malingur.

Mahad Malingur understryker vikten av att inte vänta tills jobb annonseras ut. Han uppmanar också jobbsökande att själva kontakta arbetsplatser. Men när Arbetsförmedlingen knackar dörr finns dels fördelen att det är en betrodd myndighet som alla känner till, plus att man kan kartlägga även hur företagets behov kommer se ut i framtiden:

– Vi tänker inte bara "i dag" utan vi tänker långsiktigt också, säger Mahad Malingur.

Kenadid Mohamed
kenadid.mohamed@sr.se

Anna Nell Florén
anna.nell-floren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista