SAS-piloten är den förste som fastnat i gränspolisens stickprovskontroller sedan man började testa den 1 september 2010. Foto: Johan Nilsson /Scanpix.

Efter pilotfyllan: ”Fler kontroller behövs inte”

"Detta är ett undantag"
1:38 min

En SAS-pilot åkte fast i en alkoholkontroll på Arlanda i tisdags med 0.96 promille i blodet. Några fler alkoholkontroller behövs inte, anser Svensk pilotförening.

– Personligen tror jag inte det. Vi talar om 1500 stickprov varje år på Arlanda och det här skulle vara det första. Det ser inte direkt ut som de är påkallat att öka kapaciteten, säger Gunnar Mandahl, ordförande i Svensk pilotförening.

SAS-piloten är den förste som fastnat i gränspolisens stickprovskontroller sedan man började testa den 1 september 2010. Sedan dess har gränspolisen på Arlanda gjort omkring 1 500 stickprover varje år.

Piloten togs ur tjänst och är nu misstänkt för brott mot Luftfartslagen. Piloten hade en promillehalt på 0,96, strax under gränsen för grovt flygfylleri och straffet för vårdslöshet i flygtrafik eller flygfylleri variera mellan böter och fängelse.

SAS säger att de ser mycket allvarlgit på det som hänt och att de har en nolltolerans men vill inte prata detalj om hur de jobbar med de här frågorna.

Det har också talats om att införa alkolås men det är inget för flygplan, säger Gunnar Mandahl.

– Det är ju så att alla maskiner kan sluta fungera så många utav systemen måste kunna förbikopplas i nödfall och då försvinner lite vitsen med lås. Jag förstår tanken, men jag skulle inte vilja flyga själv om jag visste att det fanns ett system mellan mig och motorn som jag inte kunde påverka.

Hur oroliga behöver passagerarna vara  för att möta alkoholpåverkad personal?

– Väldigt lite, det här att betrakta som ett undantag, säger Gunnar Mandahl.

Ulf Elfving
ulf
elfving@sr.se

Emma Hultgren
emma.hultgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".