Arenan rymmer 50 000 åskådare. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
Solna

Stadens varumärke kan solkas

"Ingen vill förknippas med oegentligheter"
2:14 min

I dag kommer domen i muthärvan kring nationalarenan i Solna där sex personer står åtalade för mutbrott och bestickning.

– Självklart vill ingen kommun förknippas med oegentligheter, oavsett att det är ett fantastiskt varumärke man bygger, det kommer påverka attityden hos väljarna, invånarna i Solna stad, säger varumärkesexperten Daniel Hegborn.

Om det blir fällande domar i mutmålet kring Nationalarenan, kan det alltså få konsekvenser för kommunala tjänstemän och politiker i Solna.

Däremot tror Daniel Hegborn inte att det kommer påverka människors val att flytta till Solna, eller företagens beslut att etablerar sig där. Det kommer framförallt inte ha någon betydelse för arenabesökare och sponsorer. Arenans varumärke är nämligen starkt och människor minne kort, menar han.

– Varumärken handlar om en uppfattning kopplat till ett namn, en symbol. Säger jag Volvo tänker du "säkerhet", du tänker "svenskt". Säger jag Nationalarenan kommer du kanske idag säga: Friends arena, namnbytet, en mutskandal. Men låt det gå ett halvår så kommer jag nog säga publikfester, fotboll, konserter, en enorm folkfest, säger Daniel Hegborn.

Frågan är vad människor förknippar namnet Nationalarenan med idag. Radio Stockholm ställde frågan till Solnabor och besökare i Solna centrum, och fick samma svar från alla; fotboll.

Så om ett varumärke handlar om positiva eller negativa associationer som påverkar människors och företags olika val. Kan man tala om en kommuns varumärke?

– Definitivt kan man göra det, säger Daniel Hegborn. Alla kommuner och regioner bygger idag sina varumärken utifrån att man vill få invånare att flytta dit, företag ska etablera sig. För många regioner idag är stora evenemang, turism, festivaler, nöjespark väldigt viktigt för att profilera sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".