1 av 3
Tidigare stadsdirektör Sune Reinhold döms till villkorlig dom för mutbrott. Foto: Janerik Henriksson/ Bertil Ericson/Scanpix
2 av 3
Arenan rymmer 50 000 åskådare. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
3 av 3
Katarina Barketorp, rättens ordförande. Foto: Baris Kayhan/P4 Radio Stockholm.
MUTSKANDALEN

"Utgår från att Reinhold vill ha det prövat"

I förmiddags kom domen i muthärvan kring nationalarenan i Solna. Sune Reinholds advokat menar att Reinhold är besviken och räknar med att han vill överklaga domen.

Kommunstyrelsens tidigare ordförande Lars Erik Salminen frias liksom de övriga fyra åtalade.

Men Sune Reinhold, Solnas tidigare stadsdirektör, döms för mutbrott och så här säger rättens ordförande Catarina Barketorp:

– Han fälls för en del av det som han blivit åtalad för. För det första har vi konstaterat att det finns ett tjänstesamband mellan hans jobb som stadsdirektör och det jobb han har utfört för arenabolaget som konsult. Och sedan har vi konstaterat att under en del av den här tiden så har han gjort saker som stadsdirektör och då har han fått dubbel ersättning, och då är den belöningen otillbörlig. Och därför så fälls han för mutbrott för en del av de här pengarna han har fått, säger rättens ordförande Catarina Barketorp.

Vad är det för uppgifter som han har gjort?

– Det arbete han har gjort under år 2007, bland annat förhandlat fram aktieägaravtalen.

Vad säger du om Salminen?

– Han blir frikänd  därför att vi inte anser att det är styrkt att han har varit medveten om det här beslutet, om vad det innebar.

Hans Strandberg som är Sune Reinholds advokat säger att Sune Reinhold är besviken och att han räknar med att överklaga domen.

– Han är besviken naturligtvis, säger Hans Strandberg.

Hur går ni vidare?

– Han vill samla sig och läsa domen, men jag utgår från att han vill ha det här prövat, säger Hans Strandberg.

Sune Reinhold döms till villkorlig dom och 140 dagsböter a 750 kr, dvs totalt 105 000 kronor.

Sune Reinhold döms för mutbrott för att han i juli 2007 i Båstad begärt eller fått utlovat otillbörlig belöning. Han döms också för att han i februari 2008 begärt och tagit emot

375 000 kronor i otillbörlig belöning i form av konsultarvode för arbete åt Råsta Administration AB, arbete som han samtidigt skulle utföra som stadsdirektör.

De övriga transaktioner som han är åtalad för är dock inte otillbörliga belöningar, enligt tingsrätten, och Sune Reinhold döms därför inte för dessa.

Före detta kommunalrådet i Solna Lars-Erik Salminen (m) frias från medhjälp till mutbrott och en åtalad entreprenör frias från bestickning. Det är inte bevisat att någon av dem med uppsåt har medverkat till att Reinhold erbjudits eller utlovats otillbörlig belöning för sin tjänsteutövning, anser Solna tingsrätt.

Även de tre övriga som var åtalade för bestickning frias från ansvar.

"Tingsrätten har friat dessa av lite olika skäl men huvudsakligen för att det inte är bevisat att de uppsåtligen har medverkat till att stadsdirektören fått betalt av Arenaprojektet för arbete som han skulle utföra i sitt ordinarie arbete", skriver rättens ordförande Catarina Barketorp i ett pressmeddelande.

Sune Reinhold har tjänat 900 000 kronor för uppdrag han gjort åt bolagen bakom den nya nationalarenan för fotboll. Ett extraknäck som han, i strid mot regelverket, inte anmälde till kommunstyrelsen, vilket man är skyldig att göra.

Den enda i kommunledningen som informerades om extrauppdragen var Solnas moderata kommunalråd Lars Erik Salminen. Och han missade också att informera de andra i kommunstyrelsen.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Mårten Randberg
marten.randberg@sr.se

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista