TRAFIK

Många avstår att cykla för stöldrisken

Säkrare parkeringar skulle få betydligt fler att använda cykeln enligt Trafikverket. Men stöldrisken gör att en betydande grupp människor avstår.

Och Stockholmsområdet ligger långt efter när det gäller möjligheten att ställa ifrån sig cykeln på ett säkert sätt.

– Det kunde vara bättre på i stort sett alla platser, det är bristande möjligheter att låsa fast cykel ordentligt - och det saknas skydd för regn och snö om det överhuvudtaget finns någon cykelparkering, säger Jonas Thörnqvist som arbetar med cykelfrågor på Trafikverket.

Idag är bristen på allmänna säkra cykelparkeringar stor - och det här innebär att en betydande stor grupp tänkbara cyklister avstår för att risken att få cykeln stulen är för stor.

Trafikverket vet att dåliga cykelparkeringar gör att resenärerna väljer andra sätt att resa så sambandet bättre cykelparkeringar fler cyklister är helt klart, enligt Thörnqvist.

Enligt Trafikverket avstår runt 30 procent av de möjliga cyklisterna att cykla på grund av stöldrisken.

Och bland pendlarna finns många önskemål  om säkrare parkering för cykeln.

”Cykeln får inte vara för fin - då är den för stöldbegärlig”, ”Jag har inte haft några problem så jag tror det är ganska säkert”, ”Det beror var det är - vissa ställen känns osäkra”, ”Det kostar att börja cykla - och blir flera cyklar stulna så kan motivationen försvinna”, är några av stockholmarnas röster om hur säkert det är att parkera cykeln i stan.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Elisabet Andersson
elisabet.andersson@sr.se

Fråga

Sven Eric

Man har kommit mkt längre i många andra länder. Stockholm verkar vara en av de mest konservativa, man lägger ner otroliga mängder pengar på en massa vägar broar och tunnlar, för att kunna klämma in ännu flera bilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.