Nationalarenan ska invigas i höst. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
Solna

Solna ser över riktlinjer efter mutdom

2:11 min

Solna stad ser över sina riktlinjer när det gäller vad en tjänsteman eller politiker kan jobba med vid sidan av sitt ordinarie uppdrag. Detta efter mutbrottshärvan kring arenabygget i Solna.

– Det som är viktigt nu är att jobba vidare med rutiner och riktlinjer så att det här inte händer igen. Medborgarna ska känna sig trygga med att de som jobbar i staden inte försöker förskansa sig utan jobbar för medborgarnas bästa, säger Pehr Granfalk, (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Igår kom alltså domen i målet kring bygget av den nya nationalarenan i Solna där sex personer stod åtalade för mutbrott respektive bestickning. Den tidigare stadsdirektören i Solna, Sune Reinhold, döms för mutbrott medan övriga åtalade frikänns.

Rätten anser att Reinhold suttit på dubbla stolar. En del av de arbetsuppgifter han utfört som konsult åt Arenabolaget ingick i hans uppdrag som stadsdirektör. Därför är ersättningen för dom arbetsuppgifterna en muta.

Det är just frågan om bisyssla, d v s sidouppdrag, som är intressant när Solna ska se sina över riktlinjer.

Arne Öberg, (S), oppositionsråd i Solna välkomnar utredningen kring riktlinjerna men är fortsatt kritisk. Han menar att problemet med dålig insyn i Arenabolaget kvarstår.

– Det finns korruptionsforskning som visar att ju mindre insyn man har, desto större är risken för mutbrott, korruption.

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M), säger att de ska försöka öka insynen i bolaget, men att det kan bli svårt eftersom Solna stad bara är en av fem delägare. De andra delägarna är skeptiska till ökad insyn. De är oroliga för att känslig affärsinformation ska användas som politiska slagträn, menar han.

Johanna Graaf, var socialdemokratiskt oppositionsråd i Solna när det hela uppdagades. Och förutom ökad insyn, efterfrågar hon en attitydförändring när det gäller en viss typ av möteskultur.

- Man måste jobba med en här sammanträdeskulturen där man gör upp med handslag i slutna sammanträdesrum de här herrarna emellan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista