Mammografi ingår i Karmastudien. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Stockholm

Karma ska utreda bröstcancerrisker

0:58 min

En stor Nordisk bröstcancerkonferens pågår i Stockholm. Bland annat presenteras Karma-studien som är den största bröstcancerstudien någonsin i Sverige.

– Karma-studien är ett nationellt bröstcancerprojekt som ska inkludera 100 000 kvinnor som följs över tiden. Studiens övergripande mål är att man ska kunna beräkna varje kvinnas individuella risk för bröstcancer. Sedan ska man få fram ett program så att man i förebyggande syfte kan följa en kvinna med hög risk och se till att hon kan undvika att få bröstcancer eller att man hittar bröstcancern tidigt och då få en mer effektiv behandling, säger Anki Kristensen, kommunikationsansvarig för Karma-studien.

Målet är att samla information som vården aldrig tidigare haft tillgång till. Information som kan hjälpa till att minska riskerna för bröstcancer och ge möjlighet att hitta effektivare behandlingar.

– Vi tar blodprov för dna-analyser och mäter genetiska förändringar som kan öka risken för bröstcancer. Sedan har vi en enkät där man besvarar en mängd frågor; när man har fött barn, amning. Vi frågar också om kost, fysisk aktivitet, livsstil. Allt det här påverkar risken för bröstcancer, säger Anki Kristensen, kommunikationsansvarig för Karma-studien, till Sveriges radios webbkanal Alltid nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista