Stockholm/Huddinge

Halskedjerånare åtalad

1:12 min

En 23-årig man från Vårby i Huddinge har åtalats misstänkt för grov stöld efter att flera kvinnor överfallits och fått sina halskedjor avryckta i sina bostadsområden.

Kvinnorna utsattes på dagtid, i sina bostadsområden. Det gick till så att en man följde efter kvinnorna eller stod och väntade på dem i närheten av deras hem, och ryckte sedan av dem halskedjan.

Under åtta månader mellan augusti ifjol och mars i år, inträffade sammanlagt 20 personrån och försök till personrån där rånaren gick tillväga på snarlikt sätt.

Gärningsmannen misshandlade inte kvinnorna i samband med överfallen, men i vissa fall föll kvinnorna omkull, och flera har efter händelserna fått ångest, mardrömmar, och inte vågat gå ut ensamma.

Oron spred sig också, i framför allt Vårby. Många hade hört talas om rånaren, och vågade inte gå ut med sina smycken på sig. Poliskontoret i Vårby besökte den lolaka PRO-föreningen för att berätta om guldrånaren, och det hade enligt polisen en lugnande inverkan.

Under polisutredningen kunde kvinnorna lämna överensstämmande signalement på gärningsmannen. I slutet av mars greps en man och nu har han åtalats missstänkt för grov stöld i fem fall, skriver polisen på sin webbplats.

Efter att mannen gripits har det inte skett några fler rån på liknande vis i Vårby och Skärholmen.

Mannen ställs inför rätta på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista