Sju av tio cykelolyckor är singelolyckor. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
TRAFIK

Nu kartläggs cykelolyckorna

"Sjukskriven i två år och tre månader"
1:32 min

Forskare ska nu försöka få veta mer om hur och varför cykelolyckor inträffar. ”Vi ska intervjua personer som har varit med om allvarliga olyckor”, säger trafikforskaren Jenny Eriksson.

En stockholmare som på 80-talet råkade ut för en allvarlig cykelolycka är Catharina Ingelman-Sundberg. Hon hamnade med cykelhjulet i ett spårvagnspår, flög av cykeln och slog i en parkerad skåpbil.

– När blodflödet hade stillats så satte jag mig på den skeva cykeln och  stressade vidare, men fattade inte varför jag mådde illa och kände mig allmänt yr och konstig, men  som det visade sig så var jag sjukskriven i två år och tre månader och försökte fyra gånger att ta mig tillbaka till arbetslivet, säger Catharina Ingelman-Sundberg.

Sju av tio cykelolyckor är singelolyckor, men de olyckorna är relativt osynliga i den offentliga statistiken. Det säger Jenny Eriksson som är utredare inom trafiksäkerhet på Statens Väg- och transportforskningsinstitut.

– Singelolyckorna är de man missar med polisrapporterade olyckor. Och eftersom de är 70 procent av de allvarligt skadade så är det väldigt många cyklister som man missar i den offentliga statistiken, säger Jenny Eriksson.

Ni har nu satt igång ett arbete med att borra djupare i det här och gå vidare i utredningen?

– Vi hoppas få djupare svar och ska intervjua personer som har varit med om en allvarlig olycka och på så sätt kunna förstå hur det gå till och därigenom kunna förbättra för cyklisterna så att de får en säkrare miljö att cykla i.

Fredrik Eliasson
fredrik.eliasson@sr.se

Emma Hultgren
emma.hultgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".