Idag är det trångt vid cykelparkeringen vid Centralstationen i Stockholm. Foto: Emma Hultgren/Sveriges Radio.
Stockholm

Bara Odenplan får cykelgarage

1:42 min

Det blir inga nya säkrare cykelgarage vid varken Stockholms central eller Södra Station som planerat.

Tanken var att de tre nya stationerna längs Citybanan skulle få nya, bättre cykelparkeringar men nu verkar det som att bara Odenplan får en ny parkering:

– Den slant som vi hade avsatt för cykelparkeringar verkar helt att gå åt till Odenplans cykelparkering. Vi har blivit ombedda att prioritera arbetet just med Odenplan. Och med tanke på svårigheten att hitta lokaliseringar för garage i cityområdet så var det ytterligare ett argument,  säger Per-Åke Tjärnberg, trafikplanerare vid Trafikkontoret i Stockholms stad.

Det var meningen att Citybanans tre nya stationer skulle få nya, säkra cykelgarage men nu verkar det som att bara Odenplan kommer att få ett garage. Både Centralstationen och Södra Station blir utan.

När Citybanan är klar kommer antalet resenärer och cyklister att öka och när det blir trångt så blir också stämningen i trafiken mer ansträngd, säger Eva Lind-Båth som är vice ordförande i Cykelfrämjandet.

– För det första så blir det konflikter mellan gående och parkerade cyklar. Sedan så kommer ju också cyklisterna att bli arga när de inte har någonstans att parkera sina cyklar, säger hon.

Per-Åke Tjärnberg vid Trafikkontoret håller med om att det finns ett stort behov av fler cykelparkeringar.

– Vi tittar ju på de möjligheter som finns till gatuparkering och att  utöka antalet pollare som vi kan sätta ut, men det kommer tyvärr inte att räcka. Det kommer att bli fortsatta parkeringssvårigheter för cykel, säger han.

Eva Lind-Båth vid Cykelfrämjandet tycker att Stockholms stad borde använda pengar från den utlovade cykelmiljarden för att finansiera nya cykelgarage.

– Stockholms politiskt ansvariga har utlovat en cykelmiljard till cykelsatsningar. Vi i Cykelfrämjandet tycker absolut att en hel del av de pengarna ska satsas på bra cykelparkeringar i närheten av järnvägsstationer och Citybanan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista