1 av 2
Stolparna är en möjlighet för ovanliga djur och växter att stanna kvar i området. Foto: Richard Vestin/Huddinge kommun.
2 av 2
Det är brist på döda träd i delar av länet, framförallt gamla ekar. Foto: Richard Vestin/Huddinge kommun.
HUDDINGE

Ekstolpar ska rädda sällsynta arter

1:31 min

För att ge nya hem till sällsynta insekter och växter så inhägnas hagar i Huddinge med ekstolpar istället för tryckimpregnerat virke.

Det är brist på döda träd i delar av länet, framförallt gamla ekar, och bristen på död ved  är ett hot mot sällsynta  insekter och växter. Men nu kan ekstolpar vara lösningen.

Stolparna är en möjlighet för ovanliga  djur och växter  att stanna kvar i området.

– Man skulle nästan kunna säga att det blir som ett litet eget ekosystem med lavar och insekter som annars inte har någon naturlig boplats, säger Richard Vestin som är naturguide i kommunen.

Stängslen används i  kommunens naturreservat och förutom att de erbjuder nya boplatser för insekter och lavar så ger de en bild av hur odlingslandskapet såg ut för länge sen.

– Förr var den här typen av stolpar vanliga och det ger en exklusiv miljö för hotade arter och när det blir stora områden som inhägnas så rör det  sig om tusentals stolpar - en  mängd som har effekt på den biologiska mångfalden, säger Richard Vestin.

Eftersom grova ekstolpar inte är en lagervara i byggbutiken så tillverkar Huddinge kommun egna.

 – Materialet kommer från Huddinge kommuns egen skog och träden sågas ned vid olika naturvårdsinsatser, säger Richard Vestin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista