Knarksajt

Drev "Knarkblocket" - får 4 års fängelse

1:28 min

En 27-årig man dömdes idag av Attunda tingsrätt för grovt narkotikabrott till fyra års fängelse. Han döms för att han drivit en sajt på nätet där narkotikaaffärer gjorts upp.

– Han har drivit nåt som liknar ett "Knarkblocket", en hemsida där det säljs och köps narkotika, säger åklagare Gunnar Fjaestad.

Det är första gången i svensk rättshistoria någon dömts för narkotikabrott av den här anledningen. Den 27-åriga mannen har alltså inte åtalats för att själv sålt någon narkotika.

Han startade 2010 en sajt på nätet som enligt honom själv skulle vara ett forum där drogliberala kunde träffas. Han har under rättegången hävdat att han inte tjänat några pengar på dom narkotikaaffärer som gjorts via sajten.

Tingsrätten menar att han gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott eftersom att sajten haft som syfte att underlätta narkotikahandel och tingsrätten menar att 27-åringen haft fullständig kontroll över sajten.

Åklagaren har under rättegången visat exempel på knarkannonser som lagts upp på sajten där olika former av droger erbjudits - ibland med rabatter till dom kom köper ofta och mycket.

Tingsrätten anser att det är bevisat att en stort antal knarkaffärer faktiskt genomförts via sajten.

Polisen har under utredningens gång ägnat mycket tid åt att verkligen säkerställa att det är 27-åringen som ligger bakom sajten vilket i såna här fall kan vara svårt att bevisa. Och åklagare Gunnar Fjaestad  menar att  dagens dom öppnar upp för fler liknande polisutredningar:

– Man kan säga att vi nu fått klartecken att gå vidare med liknande polisutredningar, säger åklagare Gunnar Fjaestad.