1 av 3
Polisinspektör Marika Lund och Helen Lind Jaktlund, "morsa på stan". Foto: Emma Hultgren/Sveriges Radio.
2 av 3
Alexander Ström från Kungsholmens grundskola och Anne-Mo Lundin från Rålambshovsskolan. Foto: Emma Hultgren/Sveriges Radio.
3 av 3
Lägerdeltagarna verkade glada över den stundande resan i polispiketen. Foto: Emma Hultgren/Sveriges Radio.
Stockholm

De ska lära sig att säga nej till droger

1:45 min

I helgen arrangerar närpolisen i city ett läger för barn i årskurs sex på Kungsholmen. Tillsammans med organisationen "Farsor och morsor på stan" ska polisen lära känna ungdomarna och lära dem att kunna säga nej till alkohol och droger.

Marika Lund vid närpolisen i city är en av dem som håller i lägret. Hon tycker att man måste börja bygga upp ungdomars självkänsla i ett tidigt stadium.

– De som ska följa med nu står ju precis inför att bli tonåringar och som tonåring i city så är det mycket faror tycker jag. Man lever i en riskzon och det är allt ifrån alkohol och annat som man möter som tonåring idag och vi hoppas att de ska tänka till och kunna stå emot, säger hon.

Målet är att skapa en dialog med ungdomarna och höra vad de tycker i frågor om alkohol och droger. Men det handlar också om att stärka ungdomarnas självkänsla så att de kan välja att säga nej till alkohol och droger.

– Vi kommer att jobba mycket med värderingsövningar där man får diskutera och ha dialog med varandra om hur man tänker och så, säger Marika Lund.

Initiativtagare till lägret är frivilligorganisationen "Farsor och morsor på stan", som om helgerna nattvandrar i city för att stötta ungdomar ute på stan. Helen Lind Jaktlund är en av dem.

– Det man hoppas mest är att man kan stärka ungdomarna i deras självbild och självkänsla. Att de ska åka tillbaks och känna att de har fått något som ska räcka resten av livet, säger hon.

Hur gör man det?

– Jag tror att vuxennärvaro är viktigt, alltså vuxna som bara finns och har tid. Att man tillsammans kan prata om frågor som man kanske inte pratar om hemma och att man får tid att brottas lite med det som kanske är jobbigt i vanliga fall, säger Helen Lind Jaktlund.

Totalt  kommer 14 elever i årskurs sex från olika skolor på Kungsholmen att delta i lägret. Två av dem är Alexander Ström och Anne-Mo Lundin.

– Jag tror att de mest kommer att prata om droger och cigg och sådant. Hur man ska säga nej och vad det gör med kroppen, säger Anne-Mo Lundin.

Vad tror du att ett sådant här läger kan få för effekt, kan man lära sig att säga nej?

– Jag tror det men jag vet inte förrän jag har gått på det här lägret. Vi får hoppas det, säger Alexander Ström.

– Nu får ju vi lite extra information om det här och då kan man ju säga det till andra, så att de vet vad de stoppar i sig, säger Anne-Mo Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista