Foto: Scanpix.
Stockholm

AIK och Djurgården ska betala polisen

Polisens notor mot idrottsklubbar står fast. Förvaltningsrätten beslutade på onsdagen att AIK:s och Djurgårdens ishockeylag ska betala de tio notor som de fått från polisen.

En tidigare dom i Göteborg anses vara ett prejudikat. Bolag som drivs i vinstsyfte ska också stå för polisens kostnader i samband med evenemang. "Polismyndighetens kostnader kan därför inte anses redan vara finansierade genom skattemedel", skriver Förvaltningsrätten i sin dom.

Djurgården och AIK hävdade att det inte var skäligt att de som idrottsaktiebolag behandlades annorlunda än de ideella föreningar som anordnar matcher. Förvaltningsrättens dom gäller totalt tio domar mot Stockholmsklubbarna och trots en rabatt på 75 procent rör det sig totalt om sjusiffriga belopp.

Det handlar om totalt tio domar och tolv ishockeymatcher.

Björn Eriksson, regeringens nationella samordnare i huliganfrågor, sade dock i ett delbetänkande i april att idrottsklubbarna borde slippa få räkningar från polisen.

-Vi ska hitta de rackare som ställer till jävelskap, sade Eriksson då.

Svenska fotbollförbundets nye ordförande Karl-Erik Nilsson är av samma åsikt:

-Jag tycker det finns starka skäl för polismyndigheten att avvakta med att debitera, sade han till TT förra månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".