STOCKHOLM

800 lägenheter kan byggas längs Valhallavägen

1:13 min

När norra länken är färdig minskar trafiken längs Valhallavägen och Roslagstull. Nu finns planer på att bygga flera hundra bostäder på gatans bergiga, östra sida.

 Det är området mellan Körsbärsvägen och Roslagstull det handlar om.

– Den här bergväggen som är i anslutning till Valhallavägen är ju ypperlig för att göra väldigt spännande bebyggelse, och många byggherrar har visat intresse för detta och det kommer kunna inrymmas många byggherrar, säger Joakim Larsson (M), ordförande i Stockholm stads exploateringsnämnd.

När Norra länken öppnar 2015 kommer trafiken på Valhallavägen att minska betydligt. Dessutom får farligt gods inte längre transporteras på gatan.

Det öppnar för nya möjligheter att bygga i området och nu ska exploateringsnämnden ta ett första steg mot att anvisa mark för mellan 500 och 800 lägenheter.

Men det finns flera problem som måste lösas, till exempel kommer det fortfarande finnas en hel del buller och avgaser. Man måste också utreda vad som ska hända med Engelska skolan som ligger i området.

I Bästa fall sätts spaden i backen om ett par år.

– Det vi gör nu är en reservation så att vi meddelar de här byggherrarna att de absolut bör fortsätta rita och fundera vad de vill göra i området. Det här en fantastisk spännande utveckling av den här delen av Valhallavägen som i dag annars är ett tydligt avslut av stenstaden, säger Joakim Larsson (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista