Dagen efter en stökig natt i Tensta. Bussenhusskolan drabbades av glaskross och anlagda bränder. Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix.
stockholm

Fler vuxna ska synas efter oroligheter i Tensta

2:55 min

Som en följd av de senaste nätternas oroligheter i Tensta ska stadsdelen och föreningar se till att fler vuxna rör sig utomhus i stadsdelen på kvällar och nätter.

– Det märktes redan igår kväll, säger Ann-Katrin Åslund, ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. 

– Vår förvaltning är ju i full sving , det finns insats både från socialtjänst om det behövs och det finns full beredskap så. Och sedan är det ju så att man mobiliserar de boende och det har inte på mycket, mycket länge varit så många människor ute på gator och torg som igår kväll”, säger Ann-Katrin Åslund, folkpartist och ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Du säger att stadsdelen mobiliserar för att fler vuxna ska röra sig ute på kvällar och nätter. Vilka är det som ska som ska röra sig ute då?

– Det är boende alltså, och det kan se ut på olika sätt. Dels är det föreningarna som mobiliserar, det kan vara etniska föreningar men även andra föreningar. Sen finns det också privatpersoner som tänker att jag vill göra en insats just nu och här och som då vill ställa upp. Det är klart att man får ett särskilt engagemang när det händer sådana här saker för det, det är inte okej.

Enligt Ann-Katrin Åslund är det många i Tensta som engagerar sig för att de senaste kvällarnas oroligheter inte ska upprepas. Natten till igår greps sju ungdomar, bland annat misstänkta för att ha satt eld på bilar och en skola.

Också natten till idag brann flera bilar i Tensta, men än har ingen gripits för de bränderna. Och även om flera Tenstabor är ute på gatorna än vanligt för att det ska vara lugnt i stadsdelen vill Ann-Katrin Åslund inte lova att det kommer att vara lugnt i kväll eller i helgen.

– Jag vill inte spekulera om det finns några som har bestämt sig för att de skulle vilja elda upp några bilar den här natten också, men det jag vet är att vi jobbar med våra delar och vi jobbar oförtrutet vidare. Jag är övertygad om att det blir bättre och bättre, men om det blir det just exakt i natt och imorgon natt, det kan jag inte uttala mig om. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista