1 av 2
Serkan Karabas funderar på att börja på Gullviva gymnasium i Botkyrka. Rektor Adam Sahin behöver fler elever för att få skolan att gå runt. Foto: Niklas Zachrisson/SR
2 av 2
Rektor Adam Sahin behöver fler elever för att Gullvivagymnasiet ska gå runt. Foto: Niklas Zachrisson/SR.
BOTKYRKA

Flera friskolor i Stockholm hotas av konkurs

1:49 min

Minskade ungdomskullar slår hårt mot Stockholms fristående gymnasier. Ett stort antal platser på friskolornas gymnasier står tomma och skolor i länet kommer tvingas stänga eller rent av gå i konkurs.

Serkan Karabas som börjar gymnasiet i höst har varit på öppet hus på Gullviva Gymnasium i Botkyrka, men han är tveksam om han ska börja på just den skolan:

-- Jag har inte bestämt mig än, men det lutar åt att jag väljer en annan skola  som är mer i min riktning, säger han.

Enligt en sammanställning som Ekot har gjort av den preliminära antagningen i Stockholm län, så har inte ens hälften av de drygt 120 fristående gymnasierna lyckats fylla hälften av sina platser. Nio av friskolorna har bara ett par sökande och tre av de fristående gymnasieskolorna i Stockholm har inte en enda elev antagen. Och ett skolföretag utan elever är ett företag utan pengar.

Någon som redan tagit hand om ett flertal friskolor som fått lägga ner på senare år på grund av elevbortfall och för dyra och långa lokalhyresavtal är konkursförvaltare Mikael Kubu, VD på Ackordcentralen i Stockholm. Han menar att den senare tidens överetablering av privata aktörer och allt mindre elevkullar,  självklart kommer leda till allt fler konkurser:

– Ja det är klart att om utbudet är större än efterfrågan så är det ett faktum, säger han.

Precis som för alla friskolor så kommer Gullviva gymnasiums enda intäkter från skolpengen , den summa per elev som delas ut av kommunerna. Och med sina nuvarande 43 elever så går Gullviva gymnasium back med tiotusentals kronor i månaden.

Skolan måste få in minst femton elever till hösten för att kunna fortsätta verksamheten och för första gången satsa på att marknadsföra skolan, enligt rektor Adam Sahin.

I det preliminära skolvalet är det bara är sex elever som blivit antagna, men trots det så är rektor Adam Sahin övertygad om att fler elever kommer till hösten.

– Man kan ju inte fortsätta hur långt som helst på det här sättet så klart. Det är därför vi inför nästa år har lite andra planer för att få in fler elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista