Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NACKA

Strokedrabbad kvinna nekas hemtjänst - igen

Publicerat tisdag 22 maj 2012 kl 05.00
"Fullständig katastrof för henne"
(1:45 min)
Tre kvinnor äter glass vid Stadshusets kaj. (Kvinnorna på bilden har inget med inslaget att göra). Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Nacka kommun nekar en 77-årig strokedrabbad kvinna hemtjänst i sitt semesterhus på sommaren – trots att hon haft rätt till det tidigare år.

Kvinnan som bor på ett särskilt boende får hemstjänst när hon vistas i sitt semesterhus under jul- och påskledigheterna, och det är tillräckligt anser kommunen.

Kvinnans dotter, Charlotte Norlin, säger att hennes mamma är förtvivlad.

– Hon kan inte förstå att hon inte ska få se sitt hus och att hon inte ska få se rosorna som är hennes och få det här miljöombytet. Det är fullständig katastrof för henne och det är väldigt tråkigt för oss att se. För det påverkar hennes hälsotillstånd, säger Charlotte Norlin, dotter till den strokedrabbade kvinnan.

Charlottes mamma är svårt rörelsehindrad efter en stroke och bor på särskilt boendet i Nacka. Den som bor på särskilt boende som bekostas av kommunen kan ha rätt till miljöombyte under vissa perioder, men i socialtjänstlagen står det inte exakt hur många dagar det handlar om.

Nacka kommun anser att vistelse i semesterhus under jul och påsk är tillräckligt. Därför avslog man kvinnans ansökan om hemtjänst under sommaren redan förra året. Hon överklagade och fick rätt i förvaltningsrätten. Och kommunen verkställde domen så att hon kunde åka till sitt sommarhus.

Men samtidigt överklagade kommunen domen till kammarrätten i Stockholm, och fick rätt. Därför får kvinnan avslag på sin ansökan i år, det säger Annelie Söderlund som är chef för Äldreomsorgen i Nacka kommun.

– När man arbetar med myndighetsutövning vill man ha fall som går upp till kammarrätten eller regeringsrätten för att få en vägledande dom kring hur vi ska hantera sådana här sakfrågor framöver. För det kommer fler och fler förfrågningar om vad som är skälig levnadsnivå, säger Annelie Söderlund.

Men Charlotte Norlin tycker att kammarrättens dom får orimliga konsekvenser.

– Alla människor kan drabbas av en sjukdom, en olycka som gör att man får ett funktionshinder. Ska det då  betyda att man ska vara som en fånge på ett vårdhem. De som befinner sig där får ju vara glada om de kommer ut en gång om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".