Skolkorridor (Arkivbild). Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix
STOCKHOLM

Avslag för majoritet av friskoleansökningar

1:03 min

De allra flesta ansökningarna om att starta nya friskolor i Stockholms län får avslag av Skolinspektionen. Det främsta skälet är ett vikande elevunderlag.

Som Radio Stockholm kunde berätta i morse har många fria gymnasier har svårt att fylla sina platser på grund av att det blir allt  färre gymnasieelever. Och det är just därför allt färre nya friskolor godkänns, menar Anna Sundberg, chef för enheten för tillståndsprövning på Skolinspektionen.

– De främsta skälen till avslagsbeslut de senaste ansökningsomgångarna är det vikande elevunderlaget. Vi ser att en sökt etablering leder till negativa följder för det kommunala skolväsendet. Det vill säga att de inte kan fortsätta erbjuda den utbildning som det handlar om. Och eleverna ska enligt lagen ha en valfrihet, säger Anna Sundberg.

Förra året fick Skolinspektionen in 70 ansökningar om att starta nya, fria grundskolor och 54 ansökningar om nya gymnasieskolor. Av dem fick bara 17 grundskolor och 2 gymnasier tillstånd att dra igång sin verksamhet. Det främsta skälet är det vikande elevunderlaget - det finns helt enkelt för få elever för att fylla både de kommunala skolorna och de fria. Och den här trenden kommer att hålla i sig några år, tror Anna Sundberg.

– Det vikande elevunderlaget det kan vi ju se är något som prognosiseras för ett antal år framöver, tre-fyra år i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista