Pensionär (arkivbild). Foto: Scanpix.
HEMTJÄNST

Domstolar oeninga om hemtjänst på sommarställe

1:35 min

Äldre kan inte vara säkra på att få hemtjänst under semestern, trots att tidigare domar gett dem rätt. Det visar P4 Radio Stockholms granskning.

En strokedrabbad kvinna har tidigare år kunnat åka till sitt sommarhus på Öland tack vare rätten till hemtjänst, som kammarrätten i Jönköping slog fast  att hon hade. Men i år nekas hon hemtjänst enligt en ny dom från Kammarrätten i Stockholm.

Nu är kvinnan förtvivlad, säger hennes dotter Charlotte Norlin.

– Vi har ansökt i fyra års tid om att min mamma ska få vistas på sitt sommarställe som hon älskar. Det är enda möjligheten hon har att lämna det här omvårdnadsboendet och umgås med familj och vänner.

Som vi berättade i morse är Charlottes mamma svårt rörelsehindrad efter en stroke och bor på särskilt boende i Nacka.

Hon har rätt till miljöombyte och brukar åka till sitt semesterhus på Öland. Charlotte Norlin och hennes bror sköter då omvårdnaden, men kvinnan har också fått hjälp via hemtjänsten i Borgholm. Numera är det hemkommunen, det vill säga Nacka som ska bekosta hemtjänst på annan ort. Men i år fick hon avslag på sin ansökan. Anledningen är att kommunen fick rätt i Kammarrätten i Stockholm. Trots att en tidigare dom från Kammarrätten i Jönköping gett kvinnan rätt.

Christian Finnerman, tillförordnad assessor vid Kammarrätten i Stockholm var med och dömde i målet.

– Det finns inget klart avgörande från högsta instans, och väldigt lite skrivet i förarbetena vad man ska titta på när det gäller att bedöma skälig levnadsnivå. Det är olyckligt så klart att två kammarrätter kommer fram till så olika slutsatser, säger Christian Finnerman, assessor vid Kammarrätten i Stockholm.

När en kommun eller en förvaltningsdomstol ska avgöra vad som är skälig levnadsnivå, tar man hänsyn till en rad olika omständigheter, allt från en persons hälsa till hans eller hennes sociala situation. Därför kan det skilja sig från fall till fall, eller till och med bli olika beslut för en och samma person. I det här fallet tyckte Kammarrätten i Stockholm att det är tillräckligt att kvinnan får åka till sitt semesterhus över jul och påsk.

Men även om det är svårt att säga vad som gäller generellt, så vore det bra med en vägledande dom, tycker Christian Finnerman.

– Men det är inte omöjligt att den här frågan kommer upp i högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen, för vi ser ganska många mål med äldre människor som vill komma till sina sommarstugor på sommaren, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista