Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Stockholm

MP vill sätta hyror på nytt sätt

"Vi har en helt dysfunktionell bostadsmarknad"
1:21 min

Miljöpartiet öppnar för förändringar i hyressättningar i Stockholm med hyror som sätts baserat på bostadens läge, standard och fastighetens skick.

En av partiets främsta företrädare, Yvonne Ruwaida, som sitter i kommunfullmäktige i Stockholm stad och är vice ordförande i Svenska Bostäder, vill se en annan hyressättning än idag, satt bland annat efter bostadens läge, standard och fastighetens skick:

– Vi har en helt dysfunktionell bostadsmarknad som betyder till exempel att hyressättning idag inte bygger på vilka kvalitéer en bostad har, utan den bygger på när den byggdes, när man bytte stammarna och olika typer av avtal, lite grand slumpen.

Yvonne Ruwaida vill, som hon säger, se en rättvisare hyressättning. Om bostaden till exempel ligger nära tunnelbanan kan det vara ett skäl till att sätta lite högre hyra eftersom den bostaden är mer attraktiv.

- Olika värden i boendet faktiskt påverkar hyressättningen. För mig är det en mer rättvisande hyressättning, säger Yvonne Ruwaida.

Botkyrka kommuns bostadsbolag införde nyligen ett nytt hyressystem där hyrorna sätts efter till exempel standard och närhet till kommunikationer, ett bruksvärde. En del fick höjd hyra och andra sänkt men den totala hyresintäkten var densamma. I förhandlingarna om motsvarande system, den så kallade Stockholmsmodellen, gick inte fastighetsägarna med på nollsummespelet - de ville totalt ta ut högre hyror. De förhandlingarna pågår fortfarande.

Miljöpartiet har idag inga konkreta förslag när det gäller hyressättningen i Stockholm men Yvonne Ruwaida ser gärna att man rör sig ifrån dagens. Men det handlar inte om några marknadshyror, säger hon.

- Jag har aldrig pratat om marknadshyror och varit väldigt tydligt med att säga att vi inte står bakom marknadshyror, säger Yvonne Ruwaida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".