Bostadsmarknaden

Bopriserna kan sjunka med 20 procent

1:53 min

De som på senare år ägt sin bostad kan sägas ha gjort en bra affär, speciellt om man för 16 år sedan köpte en bostadsrätt i någon av storstäderna. Det visar en rapport som kom idag från statliga Bostadskreditnämnden. Men Gustav Hässelblom som bor i hyresrätt tror inte att framtiden för bostadsrätten ser lika ljus ut.

– Jag vill inte skuldsätta mig. Jag tror inte riktigt på en stigande bostadsmarknad som de senaste 15 åren.

– Det är väldigt mycket som står på spel när man går till banken och ber om ett lån på 3-4 miljoner kronor eller vad folk nu ber om.

– Det är sjuka priser, det är helt fantastiskt galna priser, säger Gustav Hässelblom.

Alexandra Leonhard från Statens Bostadskreditnämnd har skrivit rapporten om den kraftiga prisutvecklingen.

Hon håller med om att det är sjuka priser.

– Vi anser att de är övervärderade. På aggregerad nivå i Sverige, ligger de  ungefär 20 procent över en hållbar nivå,säger Alexandra Leonhard.

– 20 procent ner tror vi på. Vi hoppas att det inte blir någon krasch, utan att det kommer att ske under en längre tidsperiod.

Gustav har som hyresgäst lyckan att ha ett förstahandskontrakt. Men har man inte det så har valet ofta varit att köpa med mångmiljonlån som följd.

Vad säger du om den situationen?

– Det är en väldigt olycklig situation. Det är många som sitter i den. Vi har anledning att tro att det är verkligen är på det här viset, framför allt i storstäderna, säger Alexandra Leonhard.

– Att stå i hyresrättskö och få en hyresrätt om 20 år, det är inte riktigt ett alternativ för någon, och det är det vi poängterar i rapporten, att vi gärna skulle se att hushåll har ett val.

Myndigheten som du jobbar för, vad  gör ni som aktör för att förbättra balansen mellan bostadsrätt och hyresrätt?

– Vi hjälper kommunala fastighetsbolag och ställer ut garantier för deras bostadsprojekt, och även när de ska strukturera om sig och när det gäller rivning av bostäder på orter av där hyresrätterna inte utnyttjas.

– Vi har ett stort bestånd av bostäder i Sverige, problemet är att de ofta ligger på fel ställe, säger Alexandra Leonhard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista